Ο πάστορας που γονάτισε τον Ερντογάν

Εξπρές του μεσονυχτίου τέλος, για τον πρωταγωνιστή της πιο σοβαρής διπλωματικής κρίσης των τελευταίων 40 χρόνων, μεταξύ  Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, από την μικρή προτεσταντική εκκλησία στην επαρχία της Σμύρνης, ξαφνικά βρέθηκε στις φυλακές του Ερντογάν, κατηγορούμενος για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες προκαλώντας την μήνι του Αμερικανού Προέδρου,Ντόναλντ Τράμπ.

 

Ο πάστορας Αντριου Μπράνσον στο αεροδρόμιο Μεντέρες πριν πετάξει για Γερμανία -Φωτογραφία: AP/Emre Tazegul
Ο πάστορας Αντριου Μπράνσον στο αεροδρόμιο Μεντέρες πριν πετάξει για Γερμανία -Φωτογραφία: AP/Emre Tazegul

Ο πάστορας καταδικάστηκε την 12η Οκτωβρίου σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών, όμως το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο της προφυλάκισής του και τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Οι τουρκικές αρχές έκριναν πως είναι ένοχος για «στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις», το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν..

Ποιος είναι όμως ο 50χρονος άνδρας, που έδωσε την ευκαιρία στον Τραμπ να γονατίσει την Τουρκία;

Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον αναμφίβολα δεν είχε ποτέ του φανταστεί ότι θα βρισκόταν κάποια ημέρα στο επίκεντρο της σοβαρότερης διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ εδώ και 40 χρόνια.

Ο κόσμος του 50χρονου άνδρα, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, που εγκαταστάθηκε στην Τουρκία πριν από 25 χρόνια, σείστηκε συθέμελα τον Οκτώβριο του 2016, όταν συνελήφθη με τη σύζυγό του Νόριν, στο κύμα διώξεων που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος

Αν και αρχικά η σύλληψή του δεν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, η παραμονή του υπό κράτηση για ενάμιση χρόνο και κατόπιν ο κατ’ οίκον περιορισμός του πυροδότησαν την οργή των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας

Ο Μπράνσον έξω από το σπίτι του στη Σμύρνη μετά την απελευθέρωσή του -Φωτογραφία:AP
Ο Μπράνσον έξω από το σπίτι του στη Σμύρνη μετά την απελευθέρωσή του -Φωτογραφία:AP

Η κλιμάκωση των εντάσεων γύρω από την υπόθεση Μπράνσον προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας τον Αύγουστο και εν μέρει πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

Κι ενώ οι δύο χώρες εξέφραζαν τη βούλησή τους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, η τουρκική δικαιοσύνη θα ανακοίνωνε, την 12η Οκτωβρίου, την απελευθέρωση του πάστορα, ο οποίος πέρασε τα 50α του γενέθλια στην φυλακή, τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο δικαστήριο ο Άντριου Μπράνσον εμφανίστηκε με σκούρο κοστούμι. Πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η σύζυγός του στάθηκε μπροστά του για λίγη ώρα, πρόσωπο με πρόσωπο, το βλέμμα της στο βλέμμα του και το χέρι της στην καρδιά του.

«Δεν έκανα τίποτα εναντίον της Τουρκίας. Το αντίθετο. Αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία» υπογράμμισε ο Άντριου Μπράνσον, ένας άνδρας με στρογγυλό πρόσωπο και μικρά γυαλιά, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.προσεύχομαι για την Τουρκία εδώ και 25 χρόνια» διαβεβαίωσε ο πάστορας ενώπιον του δικαστηρίου, μιλώντας σε πολύ προσεγμένα τουρκικά.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του τον Ιούλιο, ο Μπράνσον είχε επισημάνει επίσης ότι «συγχωρεί» όλους όσοι τον κατηγορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, αδίκως.

Ο πάστορας Αντριου Μπράνσον θα μείνει δύο ημέρες στη Γερμανία και μετά θα επιστρέψει στις ΗΠΑ -Φωτογραφία: AP/Emre Tazegul
Ο πάστορας Αντριου Μπράνσον θα μείνει δύο ημέρες στη Γερμανία και μετά θα επιστρέψει στις ΗΠΑ -Φωτογραφία: AP/Emre Tazegul

«Όμηρος» για τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε επανειλημμένως εκφράσει την στήριξή του στον Αμερικανό πάστορα μέσω Twitter περιγράφοντάς τον ως έναν «θαυμάσιο χριστιανό και οικογενειάρχη» κι έναν «φανταστικό άνθρωπο», η κράτηση του οποίου είναι η «απόλυτη ντροπή».

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέφυγαν στην επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων σε αυτήν την υπόθεση, που αποτέλεσε αντανάκλαση της δυσφορίας στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Άγκυρας, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας ασυμφωνιών σε πολλά θέματα.

Μεταξύ άλλων, η Τουρκία είναι θυμωμένη που δεν έχει επιτύχει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ωστόσο, οι Τούρκοι κυβερνώντες διαψεύδουν ότι κρατούσαν τον πάστορα «όμηρο», όπως τους κατηγόρησαν ότι κάνουν, κυρίως ο Ντόναλντ Τραμπ. Διαβεβαιώνουν ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορούν να παρέμβουν.

Όμως, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τον περασμένο Σεπτέμβριο να υπάρξει μια ανταλλαγή μεταξύ του πάστορα Μπράνσον με τον Γκιουλέν, μια πρόταση που απέρριψε η Ουάσιγκτον