Σικέ ο καυγάς με τον Καμμένο; Σενάρια συμπαιγνίας

Δύο διαφορετικά σενάρια για τον ενδοκυβερνητικό εμφύλιο που ξέσπασε μετά τις πρωτοβουλίες Καμμένου για plan b στο Σκοπιανό,αλλά και για νέες αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, προβάλλονται σήμερα από μερίδα του Τύπου.

Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα Εστία στο πρωτοσέλιδό της, όλα είναι μια συμπαιγνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο υπουργός Εξωτερικών και εμπνευστής της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι θέσεις Καμμένου απηχούν τον αμερικανικό παράγοντα που έχει ήδη εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές για να περάσει η συμφωνία από την Βουλή των Σκοπίων.

Και έτσι, γράφει η ΕΣΤΙΑ, κάποιος έπρεπε να στρώσει το χαλί για την επόμενη ημέρα. Τον ρόλο αυτόν ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος προτείνοντας το «δικό του» σχέδιο για το Σκοπιανό.

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το πράξει  ο πρωθυπουργός, αφού θα άφηνε έκθετο τον υπουργό του των Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά

«Φαρσοκωμωδία»

Την ίδα στιγμή, για φαρσοκωμωδία κάνει λόγο δημοσίευμα στο in.gr.

Σε κείμενο που υπογράφει ο Βασίλης Σ. Κανέλλης,γίνεται λόγος για win-win σχέδιο.

«Η εικόνα της διχασμένης και αλληλοσπαρασσόμενης κυβέρνησης, έχει κατεβάσει αυλαία, αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτονώθηκαν χθες με το μπαράζ επικρίσεων κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ που κατέληξε στο συμπέρασμα του Νίκου Φίλη ότι πρέπει να ξαναδούν την συγκυβέρνηση κι ότι δεν πάει άλλο με τον Πάνο Καμμένο.

Πρόκειται προφανώς για «επαναστατική γυμναστική», συνεχίζεται στο ρεπορτάζ,« προκειμένου να φανεί η διαφοροποίηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ από τους δεξιούς ΑΝΕΛ, να υπάρξει δηλαδή μια αποτροπή να ταυτίζει ο κόσμος τα δύο κόμματα, καίτοι συγκυβερνούν ανέφελα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Είναι μια τακτική win – win καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σταθερός στις θέσεις του για το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα διατηρεί το αριστερό «πρόσημο» με την κριτική που ασκείται για τις αμερικανικές βάσεις. Τις οποίες βεβαίως έχει αποδεχθεί σε συνομιλίες του με αμερικανικούς αξιωματούχους και με τον πρέσβη Πάιατ.

Από την άλλη κερδισμένος εμφανίζεται και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος επίσης δείχνει ότι παραμένει «μακεδονομάχος», ότι είναι «παίκτης» που προσφέρει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση ναυαγίου της συμφωνίας των Πρεσπών. Και παράλληλα, κάνει και τη «φιγούρα» του δείχνοντας ότι αυτός κρατά όμηρο τον πρωθυπουργό και όχι το αντίθετο.

«Συζυγικό καυγαδάκι»

Επειτα, λοιπόν, από την «οργή», την «έκρυθμη κατάσταση», την «σύγκρουση» και τα σενάρια για το τέλος της συγκυβέρνησης έρχεται η νηνεμία, ίσως πριν από την επόμενη θύελλα. Σε κάθε περίπτωση ο «τυφώνας Πάνος», όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας υποβαθμίστηκε σε… βροχόπτωση ή απλό «συζυγικό καυγαδάκι».

Μέχρι να περάσει ο χρόνος του «συμφώνου συμβίωσης» που υπολογίζεται γύρω στον Μάρτιο, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές δηλαδή όπου θα χωρίσουν οι δρόμοι τους, αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διατήρησής τους στην εξουσία.

Δυστυχώς, όμως, αυτό που έμεινε από αυτή την υπόθεση είναι η τραγική εικόνα που εμφάνισε η χώρα. Η εξωτερική πολιτική έγινε «κουρελόχαρτο» στα χέρια του αναρμόδιου υπουργού Αμυνας ο οποίος καταθέτει επισήμως και μάλιστα σε αμερικανικό έδαφος, τη δική του πλατφόρμα, εντελώς διαφορετική από αυτήν που έστω και σιωπηρά (και με την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει δώσει) αποδέχθηκε όλο αυτό το διάστημα.

Την πλατφόρμα Τσίπρα – Κοτζιά δηλαδή τόσο για το Μακεδονικό όσο και για την αναβάθμιση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.