Κρας-τεστ μεταξύ των εξαγγελιών Τσίπρα-Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ

Όπως και πριν από μία εβδομάδα έτσι και χθες η αναδείχθηκε ξεκάθαρα ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, πιθανότατα μακράς διάρκειας. Με χρονική διαφορά μίας εβδομάδας, Τσίπρας και Μητσοτάκης ανέπτυξαν το κυβερνητικό τους όραμα, με αιχμή κυρίως τον τομέα της οικονομίας αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Κάνοντας μία σύγκριση στις εξαγγελίες των δύο αρχηγών βλέπουμε πως ο πρωθυπουργός κινήθηκε κυρίως σε στοχευμένες παροχές όπως το επίδομα ενοικίου, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε σχολεία και ενισχύσεις στις δομές πρόνοιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε βάρος στη δραστική μείωση των φόρων [φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, ακίνητα] και των εισφορών. Και επίσης στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και χρεών σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και αυτός για στοχευμένες μειώσεις εισφορών κυρίως σε επαγγελματίες, αλλά και φόρων [ΕΝΦΙΑ, επιχειρήσεις, μείωση τέλους επιτηδεύματος] αλλά είναι σαφές ότι το πρόγραμμά του στον τομέα αυτόν δεν έχει το εύρος και το βάρος του προγράμματος της ΝΔ.

Οι βασικές εξαγγελίες Τσίπρα- Μητσοτάκη

ΤΣΙΠΡΑΣ:Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μείωση του εταιρικού φόρου από 29% στο 20% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ετσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40%. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα

ΤΣΙΠΡΑΣ:Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Μείωση, από 1/1/2019, στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, σε ποσοστό έως και 35%. Μειώνεται επίσης ο συντελεστής για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μείωση εισφορών από 20% σε 15% για όλους τους…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.economico.gr