Η Μόσχα απαντά στην Αθήνα: Εσείς ζητήσατε την επίσκεψη Λαβρόφ

Διαψεύδει η ρωσική πρεσβεία ότι το αίτημα της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά,, παραθέτοντας παλαιότερη αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): «Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο»», αναφέρει στην ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία.

Εσπευσμένα στο Μαξίμου ο Κοτζιάς

Λίγη ώρα πριν, ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, με αντικείμενο την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Λαβρόφ. Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε μιάμιση ώρα.

Ο κ. Κοτζιάς αποχώρησε εσπευσμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ημερίδα για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ το φθινόπωρο στην Ελλάδα ακυρώνεται.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα δήλωσε πως «η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για τη συγκεκριμένη επίσκεψη». Ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ακόμα στο TASS ότι η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες αλλά οι ημερομηνίες και ο αριθμός των Ελλήνων διπλωματών που θα απελαθούν δεν είναι ακόμα γνωστές.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τον περασμένο μήνα τον Λαβρόφ να επισκεφθεί τη χώρα μας, αλλά οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε κρίση μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, οι οποίοι κατηγορούνται πως προσπάθησαν με δόλια μέσα να υποκινήσουν διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Διπλωματικές πηγές: Καλοδεχούμενος στην Αθήνα ο Λαβρόφ

«Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα», τονίζουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα περί αναβολής της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Οι διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

«Θα υπάρξουν συνέπειες, θα απελάσουμε και εμείς Έλληνες διπλωμάτες»

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μια ημέρα μετά τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Από τη ρωσική πλευρά παράλληλα έγινε λόγος για απελάσεις Ελλήνων διπλωματών χωρίς όμως να γίνουν γνωστές οι ακριβείς ημερομηνίες.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα έρθουν αντίμετρα. Δεν γνωρίζουμε πότε, ποιους και πόσους θα απελάσουμε, αλλά θα απαντήσουμε», είχε τονίσει χαρακτηριστικά προ ημερών ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ.

 

Προτεινόμενα για εσάς