Χαν:«Αναδιάρθρωση» συνόρων αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας - Βρυξέλλες: Αναφερόταν στην ΑΟΖ

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν. Μίλησε για «αναδιάρθρωση των συνόρων» της Ελλάδας με την Αλβανία, αν υπάρξει συμφωνία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Σε ομιλία του στο ινστιτούτο Chatham House, παρουσία μάλιστα του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο επίτροπος Χαν που είχε παραστεί και στη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά και στην προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.

«Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων, που είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» είπε ο Γιοχάνες Χαν.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη».

Βρυξέλλες: Δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων ο Γιοχάνες Χαν

“Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε, ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την ΑΟΖ, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Δείτε βίντεο: