Παραδοχή Τσακαλώτου: Δεν πήραμε τον γαλλικό μηχανισμό, θα ξανακοιτάξουμε το χρέος το 2032

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία του Eurogroup παραδέχτηκε στη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει τον γαλλικό μηχανισμό για τη ρύθμιση του χρέους, επισημαίνοντας πως αυτό ήταν ένα από τα κόστη της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σωστά είπε η κ. Γεννηματά ότι δεν πήραμε τον γαλλικό μηχανισμό, ήταν ένα κόστος αυτό, δεν πήραμε όλα όσα θέλαμε. Πήραμε όμως ό,τι καλύτερο από την υπόσχεση του 2012.

Η υπόσχεση που πήραμε είναι ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος το 2032 μετά από 15 χρόνια, αλλά με επιστημονικό τρόπο και όχι όπως θα αισθάνονται οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup τότε αλλά με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα πρέπει να σημαίνει ότι το χρέος να μη μας κοστίζει περισσότερο από 20% του ΑΕΠ.

Είναι ήδη φτιαγμένη η υπόθεση που θα ληφθεί.

Τώρα όμως μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να έχουμε ένα διάδρομο 15 ετών, είναι αυτό που είχαμε ζητήσει.

Πρέπει αυτό το χρονικό πλαίσιο να το εκμεταλλευτούμε.»

 

Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας ότι ενώ μίλησε τόσες φορές για “απατεώνες και ψεύτες”, δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη χρέος. “Είναι σαν να μην ξέρει ότι στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup συζητήθηκε το χρέος και δεν είχε μια λέξη να πει για το χρέος” είπε χαρακτηριστικά.

 

Κάλεσμα σε βουλευτές: Eξηγείστε στο λαό τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα στους βουλευτές να εξηγήσουν στο λαό όταν θα πάνε για διακοπές στις περιφέρειές τους, το τι πραγματεύεται η συμφωνία.

«Εμείς στο μακεδονικό έχουμε την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη των Βαλκανίων. Αυτό βοηθάει τις υπερεθνικές λύσεις Στην ευρωζώνη προωθούμε την εγγύηση καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την δημοσιονομική ικανότητα της Ευρώπης να βοηθήσει τις περιφέρειες. Προσπαθούμε παντού να είμαστε μέρος μιας ευρωπαϊκής λύσης . Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η θέση σας, αν η θέση σας για το μακεδονικό βοηθάει σε αυτό, βοηθά στην συμφιλίωση των λαών;

Πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη που θα πάει για πάντα στην μπάντα τον εθνικισμό. Μην φοβάστε, γυρίστε στις περιφέρειες και εξηγείστε στον κόσμο τι διακυβεύεται το επόμενο διάστημα. Εξηγείστε ότι δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα εκτός από το φόβο. Εξηγήστε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, ότι μπορούμε να αλλάξουμε και την Ευρώπη όπως πάντα λέγαμε και εξηγείστε ότι όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε αυτό».