Χαμηλώνει τους τόνους η Κυβέρνηση μετά το "κραχ" στο χρηματιστήριο και ενόψει της άφιξης Σουλτς

Σύσκεψη με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπεύθυνο, συνολικά, για την οικονομική διαπραγμάτευση, Γιάννη Δραγασάκη, και τους Υπουργούς Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη είχε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένοντας τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτιμάται ότι στην πρώτη αυτή συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα περίγραμμα των θέσεων και των προθέσεων της κυβέρνησής του, επιφυλασσόμενος εντός των επομένων ημερών, πιθανώς κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχών Φεβρουαρίου, να ξεδιπλώσει σε πλήρες εύρος το σχέδιό του όσον αφορά στη σχέση με τους εταίρους, το μέλλον του υφιστάμενου προγράμματος και το ζήτημα του χρέους.

Ο κ. Σουλτς, από την άλλη, ο οποίος την Παρασκευή, δηλαδή την ημέρα που στην Αθήνα θα φθάνει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα μεταβεί στο Στρασβούργο όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, εκτιμάται ότι έρχεται με σκοπό να «ανιχνεύσει» προθέσεις, να ενημερωθεί για το περίγραμμα και τελικά να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό, προκειμένου να προετοιμαστεί το πλαίσιο για τις επαφές της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, με τρόπο τέτοιο που να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι «ατυχήματος».

Εκτός του κ. Τσίπρα, θα δει επίσης τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ενδεικτική των διαθέσεων Σουλτς, πάντως, είναι η ανάρτησή του στο twitter, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, υπό τον τίτλο «όχι ελληνικό δράμα, όχι ελληνική δραχμή», όπου επαναλαμβάνει ότι κατά τη γνώμη του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα και ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «πραγματιστής», εκτιμώντας ότι πρέπει και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών της χώρας και να υπάρξει συνεννόηση με τους εταίρους και ότι αυτό συνεπάγεται και συμβιβασμούς.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι το Παρίσι τουλάχιστον επιθυμεί να «ακούσει» το ίδιο τις προτάσεις της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, γι αυτό και δια του εκπροσώπου του, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει, ήδη, προσκαλέσει δύο φορές, από την Κυριακή των εκλογών, τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, και μάλιστα πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο. Όπως φαίνεται, ένα πρώτο προπαρασκευαστικό βήμα της συνάντησης αυτής θα είναι η συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, που κανονίστηκε, ήδη, για τη Δευτέρα.

Καθησυχαστικοί Δραγασάκης – Βαρουφάκης: όχι ρήξη, συνεννόηση με εταίρους, εύρυθμη λειτουργία τραπεζών

Να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο με την πτώση του δείκτη κατά 9,24 μονάδες και την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού πάνω από 10 μονάδες, με το πλήγμα να το δέχονται κυρίως οι μετοχές των εισηγμένων επιχειρήσεων των οποίων την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης ανακοίνωσαν υπουργοί της κυβέρνησης (πχ η ΔΕΗ) προσπάθησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, σε εκτενείς δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μαξίμου, σημείωσε ότι σε κάθε κυβερνητική αλλαγή και χάραξη νέας πολιτικής, οι αναταράξεις στις αγορές είναι αναμενόμενες. Αναφερόμενος στην άφιξη Σουλτς και Ντάισλεμπλουμ, είπε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της και θα δείξει ότι είναι αμοιβαία επωφελές να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο και η Ευρώπη να μην χρειάζεται διαρκώς να τη χρηματοδοτεί.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών. Ειδικότερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, αλλά με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους ιδιώτες μετόχους σχέδια για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και ανήγγειλε ότι την Παρασκευή έχει, ήδη, προγραμματίσει συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank. Ερωτηθείς για τις αλλαγές που επίκειται να γίνουν στις τράπεζες και στις διοικήσεις τους, καθησύχασε ότι εφ’ όσον διαπιστωθεί ανάγκη αλλαγής δεν θα υπάρξει καμία αιφνιδιαστική κίνηση και όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και σεβασμό τους ιδιώτες μετόχους.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ρήξης με τους ευρωπαίους εταίρους, «ούτε όμως συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή». Εμφανίστηκε, επίσης, ιδιαίτερα καθησυχαστικός και ως προς τους επενδυτές, προσπαθώντας να εξισορροπήσει δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα Υπουργοί σχετικά με τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν μάλιστα κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και των περιφερειακών αεροδρομίων, δήλωσε ότι «υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές, αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική». Συμπλήρωσε, όμως, ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Χαμηλούς τόνους τήρησε στις δηλώσεις του, κατά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών, και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν τίθεται θέμα μονομαχίας με την Ευρώπη», ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επίσης, όπως είπε, στη συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ «θα αποδομήσουμε το κλίμα αποδόμησης της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια και στην αργή, αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους μας, και εκείνοι αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση μας μια ευκαιρία για reboot (επανεκκίνηση) για όλη την Ευρώπη. Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» τόνισε.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν «αναταράξεις»

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι δηλώσεις εκείνες που πυροδότησαν τις περισσότερες αναταράξεις στις αγορές αλλά και ανησυχίες στις Βρυξέλλες είναι αυτές του νέου Υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη περί επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 761 ευρώ, άμεσης αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις και επαναφοράς του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις. Αλλά και αυτές του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη περί κατάργησης των ρυθμίσεων για μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά και για σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων, αν και προσέθεσε ότι αυτό συνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Στην ένταση της ανησυχίας συνέβαλαν, επίσης, οι δηλώσεις του Αναπληρωτού Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναπρόσληψη όσων δημοσίων υπαλλήλων ΠΟΥ απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας είτε με αντισυνταγματικό τρόπο.

Τις μεγαλύτερες «αναταράξεις» πάντως φαίνεται ότι προκάλεσαν οι δηλώσεις του νέου υπερ-Υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη για τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων και γενικότερα της ακολουθούμενης πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματά εδώ και του υπερ-Υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη για τον τερματισμό κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η κινεζική πλευρά, όσο και οι Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί πως η νέα κυβέρνηση προτίθεται να σταματήσει τους διαγωνισμούς πώλησης μετοχών κρατικών εταιρειών και να τους αντικαταστήσει με συμβάσεις παραχώρησης.