Ζήτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε η Λυδία Κονιόρδου

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό της, κ. Hancock, καθώς και τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού, κ. Ellis.

Όπως αναφέρει σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ «κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων διμερούς πολιτιστικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στον σύγχρονο πολιτισμό και ειδικότερα στα θέματα πολιτιστικών ανταλλαγών, με πνεύμα αμοιβαιότητας, συμπαραγωγών, διευκόλυνσης της κινητικότητας των δημιουργών, καθώς και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα φιλική στις κινηματογραφήσεις».

Η υπουργός Πολιτισμού, όπως προσθέτει η ανακοίνωση, έθεσε στη βρετανική πλευρά και το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, «εστιάζοντας στην αναγκαιότητα εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών σε πολιτικό επίπεδο, προβάλλοντας κατά κύριο λόγο τις πολιτιστικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος, σύμφωνα και με την πρόσφατη σύσταση της αρμόδιας για το θέμα Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (ICPRCP). Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει την ολοένα αυξανόμενη δυναμική της κοινής γνώμης υπέρ της επανένωσης των γλυπτών».

Στον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας της Έδρας Κοραή στο Πανεπιστήμιο Kings College London, η υπουργός Πολιτισμού με ομιλία της έκλεισε την εκδήλωση.

«Οι έδρες Νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό αποτελούν έναν κομβικό τομέα εξαιρετικής σημασίας. Όχι μονάχα με την εκπαιδευτική τους διάσταση.  Οι νεοελληνιστές αποτελούν ένα διαβατήριο για την πολιτιστική μας πολιτική στο εξωτερικό. Μια από τις σημαντικότερες διόδους αμφίδρομης επικοινωνίας του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι» ανέφερε στην ομιλία της η κ. Κονιόρδου, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ.

«Οι νεοελληνικές σπουδές δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Θέλω να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά για το γεγονός πως πρόσφατα και μετά από κινητοποίηση ιδρυμάτων, φορέων και μεμονωμένων ομογενών, εξασφαλίσθηκε επαρκής χρηματοδότηση για την σε βάθος χρόνου λειτουργία της έδρας Κοραή».

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της, η υπουργός συναντήθηκε με τον Άντριου Τζόουνς (Andrew Jones), υπεύθυνο του Βρετανικού Συμβουλίου για το Θέατρο και το Χορό στην Ευρώπη.

«Κατά τη συζήτηση που υπήρξε εξαιρετικά πρόσφορη συμφωνήθηκε η συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα στον καλλιτεχνικό τομέα και στον τομέα των επαγγελματιών του πολιτισμού» αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, ενώ ακολούθησε συνάντηση της κ Κονιόρδου  στην πρεσβευτική κατοικία με τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά την οποία ενημερώθηκε για τις μέχρι τώρα δραστηριότητές της  και συζητήθηκαν οι μελλοντικές δράσεις. Τέλος, η υπουργός συναντήθηκε με ομάδα Ελλήνων και Βρετανών καλλιτεχνών από το χώρο του θεάτρου.

Πηγή: in.gr