Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις μετά το 2019 άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την Άννα Μπουσδούκου.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι εφόσον συνεχιστεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και το 2019, υπάρχουν τα περιθώρια για μία διαμορφούμενη οικονομική πολιτική η οποία θα οδηγήσει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα.
Πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν δεσμευόμαστε από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διαπραγματευτεί και να επιτύχει χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με δεδομένα και τα εμπόδια που έθεσε η Γερμανία.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών, ανέφερε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συγκλίσεις και ζυμώσεις και τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί από τώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι συζητούν με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν το κλίμα στη χώρα.
Επανέλαβε δε, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της κυβέρνησης στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, καλώντας όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να την καταδικάσουν και να πάρουν θέση απέναντι σε φασιστικές πρακτικές που ανθίζουν στην ελληνική περιφέρεια.
Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι σε κάθε μορφή βίας, αποφεύγοντας να παραδεχτεί ότι στην περίπτωση Μπουτάρη η βία προήλθε από συγκεκριμένη πολιτική ομάδα με ακροδεξιά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να συγκροτήσει τον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας με ακροδεξιά πολιτικά πρόσωπα , αναφέροντας ως παράδειγμα τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη και τον Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος περιτριγυριζόταν από συμβούλους που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του ακροδεξιού χώρου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, μιλώντας για την καθαρή έξοδο, η οποία αμφισβητείται από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος εξίσωσε την περίπτωση της Ελλάδας με την Πορτογαλία την Ιρλανδία και την Κύπρο οι οποίες δεσμεύονται από προγράμματα εποπτείας μέχρι να αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους.
«Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και η χώρα ανακτά πρόσβαση στις αγορές» είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εκ νέου την εκλογολογία των τελευταίων ημερών «ευφάνταστα σενάρια» και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και τότε ο λαός θα μπορεί να κρίνει συνολικά τα πεπραγμένα της με αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Η εκλογολογία είναι το καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου» υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι εκλογές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα σήμαιναν πάγωμα της διαπραγμάτευσης για έξοδο από το μνημόνιο.
Ερωτηθείς για το κλίμα που επικρατεί εντός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός και εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζοντας την κοινοβουλευτική ομάδα της ακροδεξιά.
Στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, δήλωσε ότι υπάρχουν οι πολιτικές και οι τεχνικές προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί το θέμα της ονομασίας, ενώ σχολιάζοντας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη από τις 2 Μαρτίου, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να εκμεταλλευτεί το ζήτημα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, γεγονός το οποίο οδηγεί σε μία απομόνωση της στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.
«Η κυβέρνηση από την πλευρά της ασκεί πιέσεις στην Τουρκία» πρόσθεσε και εκτίμησε τέλος ότι μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, η τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει γραμμή πλεύσης.