Drones της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ επιχειρούν για πρώτη φορά από την Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας “Defense News”, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ επιχειρούν για πρώτη φορά από ελληνική αεροπορική βάση.

Πρόκειται για τα drones ΜQ-9 Reaper που πραγματοποιούν πτήσεις από την αεροπορική βάση της Λάρισας, καθώς γίνονται εργασίες επισκευών στην κανονική τους έδρα στην Αφρική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον.

«Τα αεροσκάφη αυτά δεν φέρουν όπλα και χρησιμοποιούνται μόνον σε αναγνωριστικές αποστολές. Ωστόσο, για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν δίνουμε λεπτομέρειες», τόνισε.

Επιπλέον ανέφερε ότι “τα drones μετέχουν σε αποστολές για την επίτευξη κοινών στόχων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, και ειδικότερα για την αντιμετώπιση, προερχόμενων από τον Νότο, απειλών”.

Προσωπικό που εδρεύει στη Λάρισα αναλαμβάνει την απογείωση και την προσγείωση των μη επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών, αλλά ο τηλεχειρισμός στη διάρκεια των πτήσεών τους γίνεται μέσω δορυφόρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, “τα drones πετούν μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου σε σε διαδρομές που έχει εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση και, ενώ επιχειρούν εντός του ελληνικού εναερίου χώρου, βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας”.

Το Defense News εκφράζει ωστόσο την ανησυχία του για τον αντίκτυπο αυτής της εξέλιξης για την Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν επί μακρόν τη βάση του Ιντσιρλίκ για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν κρίση εδώ και αρκετό διάστημα.