Στις 7 Φεβρουαρίου η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, φημολογείται πως επιθυμεί να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ολοκλήρωση της εκλογής, ώστε να περάσει άμεσα στη διαδικασία της λήψης ψήφου εμπιστοσύνης.

Το πρωί κυκλοφόρησε η φήμη πως ενδέχεται να επισπευσθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής, ωστόσο ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς μέχρι και την παραμονή της 5ης Φεβρουαρίου θα εκκρεμεί η τυπική επικύρωση των αποτελεσμάτων σταυροδοσίας από το Πρωτοδικείο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Βουλή, το πρωί της Παρασκευής, 6ης Φεβρουαρίου θα προχωρήσει στην εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συγκροτηθεί και τυπικά σε σώμα με την εκλογή Αντιπροέδρων, Γραμματέων και Κοσμητόρων.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει ότι η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις πρέπει να ξεκινήσει εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, αν λοιπόν αύριο Τρίτη 27 Ιανουαρίου τελεστεί η ορκωμοσία, τότε το δεκαπενθήμερο εκπνέει στις 9 Φεβρουαρίου.

Για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα συζητείται το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το χώρο της Κεντροδεξιάς, ο οποίος φρόντισε να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Νίκου Κωνσταντόπουλου από τον Κεντροαριστερό χώρο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο άλλης υποψηφιότητας που θα μπορούσε να προταθεί από το Ποτάμι κατά συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη.