Παυλόπουλος σε Κάρολο: Ευελπιστούμε να ευοδωθεί η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

«Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ υπογράμμισε πως αυτοί οι δεσμοί φιλίας «μας κάνουν να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».

Στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της Δούκισας της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε «αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα».

Απευθυνόμενος στον πρίγκιπα Κάρολο, είπε πως «η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη».

«Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε», ανέφερε ο ΠτΔ «στην συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον».