Την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας έχει πυροδοτήσει η συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος για πρώτη φορά συνέδεσε δημοσίως την μοίρα των Ελλήνων αξιωματικών, που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης, με εκείνη των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε την ιδέα της ανταλλαγής «αδιανόητη», καταλογίζοντας στην Άγκυρα άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και σύγχυση. Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του είχε σχολιάσει πως οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν ότι οι δύο Έλληνες είναι ουσιαστικά όμηροι της Άγκυρας. «Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι» έγραψε χαρακτηριστικά.
Από την πρώτη στιγμή η Άγκυρα έδειξε ότι επεδίωκε να συνδέσει τα δύο θέματα σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει ακόμη ένα όπλο στα χέρια των Τούρκων: τις προσφυγικές ροές.
Η Αθήνα θα πρέπει να πει «όχι» σε ανίερες συναλλαγές τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση αμφιθυμία και διγλωσσία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καταδίκασε τα ανατολίτικα παζάρια της Άγκυρας, που όπως είπε «δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες». Κάλεσε δε την Άγκυρα να το πάρει απόφαση ότι εδώ κυριαρχεί το Δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, τόνισε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα γίνουν ποτέ προϊόν ανταλλαγής και συνέστησε υπομονή.