Παυλόπουλος: Να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία - Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες - Επιδιώκουμε ειρηνική συνύπαρξη

Να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο κάλεσε την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Συγκρότημα Αρχηγείου του Στόλου στη Σαλαμίνα.

«Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να θωρακίσει και να υπερασπιστεί τα νησιά», είπε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη.

«Το Διεθνές Δίκαιο ισχύει στο σύνολό του. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Επίσης ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις συνθήκες οι οποίες έχουν εξαιρετική σημασία. Η συνθήκη της Λωζάννης η οποία είναι πλήρης, δεν αφήνει καινά, δεν αφήνει ίχνος γκρίζας ζώνης. Καλούμε, όσους βλέπουν καινά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να επανέλθουν στην ορθότητα της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

Δεύτερη συνθήκη είναι η συνθήκη των Παρισίων του 1947 και προβλέπει την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τη συνθήκη αυτή ως συνθήκη που έγινε μεταξύ τρίτων. Η συνθήκη ισχύει για κατοικημένα και μη νησιά και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Τέλος είπε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της αμυντικής θωράκισης όλων των νησιών της όπως προβλέπει το άρθρο 91 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.