Με δάκρυα στα μάτια ο Μουζάλας παρέδωσε τη σκυτάλη στον Βίτσα (βίντεο)

Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο απερχόμενος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας παρέδωσε τη σκυτάλη στον νέο υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, μιλώντας μάλιστα με τα πιο θερμά λόγια για αυτόν.

«Αυτό που έλεγε ο Κλίντον είναι η Οικονομία ηλίθιε, σε εμάς ισχύει το ότι είναι η Ιστορία, ηλίθιε. Όταν ανέλαβα, είπα ότι όποιος γνωρίζει τη μετανάστευση ξέρει πως το τέλος η μετανάστευση θα τον ταπεινώσει. Έτσι μπόρεσα, έχοντας αυτή την γνώση, να αντέξω στην προσπάθεια 2,5 χρόνια. Γιατί η μετανάστευση που ζούμε είναι ένα ιστορικό μέγεθος», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «ενώ έτρεχε η ιστορία, με έβαλαν σε αυτή τη θέση, στην οποία προσπάθησα να ανταποκριθώ. Η μόνη μου φιλοδοξία ήταν να είμαι χρήσιμος. Αυτό θα κριθεί αργότερα».

Επίσης ευχαρίστησε και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, λέγοντας με δάκρυα στα μάτια: «Δεν θα είχε συμβεί τίποτα από τα καλά που συνέβησαν εάν δεν υπήρχε ο Τόσκας. Ήταν μαζί μου στις λάσπες της Ειδομένης, παντού».

Αναφερόμενος στον διάδοχό του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Δημήτρης Βίτσας δεν είναι απλά καλή επιλογή, αλλά η ιστορική συνέχεια της αντιμετώπισης του προσφυγικού» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Δημήτρης Βίτσας αναλαμβάνει σε μία πολύ δύσκολη φάση του μεταναστευτικού», πρόσθεσε καθώς «γίνεται προσπάθεια ενοχοποίησης του κράτους πρώτης υποδοχής.

«Κάναμε μία διαχείριση κρίσης και υπήρξαν φάσεις που κάναμε διαχείριση ζημιάς» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και συμπλήρωσε: «Εφαρμόσαμε τον κανόνα που βοήθησε πάρα πολύ και είναι το κλειδί για το μέλλον, ότι προσπαθήσαμε να έχουμε ισορροπίες δικαιωμάτων».

Τέλος, ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γιατί το 2015 «όταν η Ευρώπη τα είχε χάσει βρήκε μπροστά και έδωσε ευρωπαϊκή προοπτική στη λύση». «Αν δεν είχε βγει τότε, σήμερα δεν θα τα είχαμε καταφέρει ούτε σαν Ελλάδα ούτε σαν Ευρώπη. Αν αύριο κινδυνεύουμε είναι γιατί αυτό που ξεκίνησε το ’15 τώρα διακυβεύεται πάλι» τόνισε.

«Καμία αλλαγή στην πολιτική του Υπουργείου» διεμήνυσε ο Βίτσας

Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική του υπουργείου, γιατί είναι πολιτική της κυβέρνησης, έστειλε ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

«Είναι ένα διήμερο πολύ έντονων συναισθημάτων, αλλά πρέπει να το εξορθολογίσουμε, γιατί έχουμε δουλειά να κάνουμε» παρατήρησε μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

Όπως πρόσθεσε, «δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική του υπουργείου, γιατί είναι πολιτική της κυβέρνησης».

«Ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι εδώ για λίγο χρονικό διάστημα, έχει σημασία να πάρει τις ανάσες του, να επανακτήσει όλες τις δυνάμεις του και θεωρώ ότι η κυβέρνηση και η χώρα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Γιάννη Μουζάλα να τους αξιοποιεί», τόνισε.

Την επόμενη εβδομάδα και οι δύο θα βρίσκονται μαζί στο Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες, «ώστε να υπάρχει μια ομαλή διαδικασία».