Σπυράκη: Απορώ γιατί η υπόθεση Novartis είναι αντικείμενο επανειλημμένων συσκέψεων στο ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, για την υπόθεση της Novartis θα ήθελα να παραθέσω κάποια στοιχεία:

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, στη Βουλή στις 2 Φεβρουαρίου 2017, είπε επί λέξει: «Και βεβαίως τώρα ανοίγει και μια άλλη υπόθεση, η Novartis, που θα δούμε και αυτή τι θα μας φέρει. Το τι μίζες έχουν μπει στα μαύρα ταμεία των Κομμάτων, που κυβερνούσαν 40 χρόνια τώρα τη χώρα. Χρήματα, δηλαδή, του ελληνικού Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Είναι κάτι που μένει να το ψάξουμε όλοι για να το βρούμε». Βουλή 2 Φεβρουαρίου 2017.

Στις 24 Μαρτίου 2017, η εισαγγελέας Διαφθοράς, η κυρία Ελένη Ράικου, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά. Στην τετρασέλιδη επιστολή που απέστειλε προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κυρία Ράικου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται. 24 Μαρτίου 2017.

Την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα του συλλαλητηρίου, η εφημερίδα Documento κυκλοφορεί με εντός εισαγωγικών αποκαλύψεις, για την υπόθεση της Novartis. Αναφέροντας μάλιστα στοιχεία από κατάθεση που δόθηκε μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Την επόμενη ημέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετέβη στον Άρειο Πάγο και αμέσως μετά η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Την ίδια μέρα, πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη για το χειρισμό της υπόθεσης.

Αμέσως μετά, την ίδια μέρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής, δηλώνει ότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη Βουλή και κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος, αναφέρει ρητά ότι, στην περίπτωση που αναφερθεί όνομα Υπουργού, η δικογραφία διαβιβάζεται αμελλητί. Άρα δεν μπορεί να έχει γνώση κανένα πολιτικό πρόσωπο για το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Την ίδια στιγμή, μετά την ίδια σύσκεψη, πάλι τη Δευτέρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενώ δεν έπρεπε να γνωρίζει θεσμικά και νομικά το περιεχόμενο της δικογραφίας, δηλώνει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έγινε ποτέ.
Μια μέρα μετά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο κ. Πολάκης, δηλώνει ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η Κυβέρνηση είχε, εδώ και καιρό, δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης.

Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία είχα να σας παραθέσω για την υπόθεση.

Ζητάμε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Την καλύτερη και την ταχύτερη. Με βάση το Σύνταγμα, πάντως, 30 βουλευτές πρέπει να υπογράψουν την πρόταση να ασκηθεί δίωξη με συγκεκριμένες κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων. Κατανοώ τη δύσκολη θέση της Κυβέρνησης. Αναμένω τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το θέμα. Και απορώ γιατί αυτή η υπόθεση είναι αντικείμενο επανειλημμένων συσκέψεων στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και πριν από λίγο είπα, ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε πως το «σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού Κράτους». Τι περιμένει, λοιπόν, η Κυβέρνηση και δεν προχωρά;

• Σε περίπτωση που Κυβέρνηση καταθέσει αίτηση για προκαταρκτική, ποια η στάση της Νέα Δημοκρατία; Θα υπερψηφίσετε αυτή την πρόταση;

Εμείς ζητάμε την πλήρη και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, την ταχύτερη και την καλύτερη. Και θυμίζω ότι, με βάση το Σύνταγμα, 30 βουλευτές πρέπει να υπογράψουν την πρόταση για να ασκηθεί δίωξη με συγκεκριμένες κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων. Διερωτώμεθα τι περιμένει η Κυβέρνηση και δεν προχωρά στην κίνηση που θα έχει στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

• Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη η εισαγγελέας Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της;

Επί της αρχής η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της είναι αυτονόητη. Αυτονόητη είναι και η προάσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από τους ίδιους τους λειτουργούς της, όπως είναι και απαραίτητη. Η κυρία Τουλουπάκη φαίνεται να έχει πέσει πάνω σε ονόματα πολιτικών προσώπων αρκετά νωρίτερα από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή. Και παρά τα έντονα και επίμονα ερωτήματά της προς τις αμερικανικές Αρχές δεν απέδωσε κανένα νεότερο στοιχείο όλη αυτή η επιμονή. Μένει, λοιπόν, να δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση.

• Η Νέα Δημοκρατία ασχολείται με τη διαδικασία ή καλύπτει και υπερασπίζεται όλα τα στελέχη που ονοματίζονται.

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα, όμως, το σκάνδαλο της Novartis διεθνώς αφορούσε σε χρηματισμό γιατρών και σε όλες τις χώρες ερευνάται από την τακτική Δικαιοσύνη. Εδώ βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης εξαντλείται στη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων και δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξιχνίαση της υπόθεσης σε άλλα επίπεδα. Αντίθετα παρατηρούμε ότι στις ίδιες περιόδους που αναφέρονται οι μάρτυρες κάποιοι πολιτικοί είναι στο κάδρο και κάποιοι άλλοι, που είναι ιδιαίτερα φιλικά προσκείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετέχουν σε Κυβερνήσεις του, εξαιρούνται.

• Προβληματίζεται η Νέα Δημοκρατία από το γεγονός ότι απουσιάζουν από τη δικογραφία κάποια πρόσωπα, π.χ. Κουρουμπλής;

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι στις ίδιες περιόδους που αναφέρονται οι μάρτυρες κάποια πολιτικά πρόσωπα είναι στο κάδρο και κάποιοι άλλοι φιλικά διακείμενοι στην Κυβέρνηση ή και μέλη της Κυβέρνησης δεν είναι στο κάδρο.

• Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον Επίτροπο κ. Μοσκοβισί τα ζητήματα διαφθοράς;

Υπάρχει ιδιαίτερη και έντονη ανησυχία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης. Και επειδή είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εκ του θεσμικού της ρόλου την ευθύνη να προειδοποιήσει, προειδοποιούμε την Κυβέρνηση να μην οδηγήσει την Ελλάδα αντιμέτωπη με κατηγορίες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Πολωνίας. Υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το βασικό στοιχείο είναι η εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Η διάκριση των εξουσιών στην Ε.Ε. είναι θεμελιώδες ζήτημα. Και η Πολωνία είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.

• Θεωρείτε ότι όλο αυτό είναι και μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού για την Κυβέρνηση;

Μου δίνετε την ευκαιρία να σας ρωτήσω ως δημοσιογράφο: Αν δεν υπήρχε το θέμα της NOVARTIS, σήμερα, ποιο θα ήταν το πρώτο θέμα στα media; Θα ήταν ή όχι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ του κ. Ζάεφ ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα των Σκοπίων; Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εξ’ αρχής ως προϋποθέσεις τη συνταγματική αναθεώρηση για την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. Κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει «μακεδονική εθνότητα», τόνισε πως αναγκαία είναι η λύση – πακέτο και ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε εναντίον του τεμαχισμού της λύσης. Δυστυχώς, η παρέμβαση αυτή του κ. Μητσοτάκη, δικαιώνεται. Και το ερώτημα είναι σαφές: Τι ακριβώς διαπραγματεύονται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς; Ξέρετε εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία λύση σε δόσεις, με την Ελλάδα να παραιτείται προκαταβολικά από τα όπλα της. Και ο κ. Τσίπρας, θα ήθελα να τονίσω, ότι αναλαμβάνει ακεραία την ευθύνη για οποιαδήποτε εξέλιξη έρθει.

• Ο φάκελος του κ. Καμμένου, ακόμα δεν έχει φτάσει στη βουλή. Τι προτίθεται να κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Κάθε πράγμα στην ώρα του. Απλώς καταλαβαίνουμε ότι η ώρα του κ. Καμμένου, καθυστερεί λίγο. Διερωτώμεθα, λοιπόν, γιατί δεν έχει φτάσει ακόμα η δικογραφία στη Βουλή; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον.

• Τι θα κάνετε στη Βουλή αν έρθει πρόταση για προανακριτική; Η πρόταση θα έρθει με βάση όσα λέει η δικογραφία αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει ΝΑΙ στην πρόταση;

Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, γιατί νομίζω ότι δεν δυσκολεύεται κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα, παρά το γεγονός ότι δεν υιοθετώ καθόλου την αρχική υπόθεση την οποία υιοθετείτε στην ερώτησή σας. Δεν είμαστε δικαστές. Ζητάμε άμεσα την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την καλύτερη και την ταχύτερη. Και υπενθυμίζουμε ότι, με βάση το Σύνταγμα, τριάντα βουλευτές πρέπει να υπογράψουν την πρόταση για να ασκηθεί δίωξη με συγκεκριμένες κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία.

• Για προστατευόμενους μάρτυρες; Για τη Νέα Δημοκρατία πρόκειται για κουκουλοφόρους;

Έχει μιλήσει για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθυμίζουμε τη διεθνή πρακτική στην οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες και στο αρχικό στάδιο, καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία σε επώνυμες μαρτυρίες και καταγγελίες.

• Συνδέετε τη στάση σας σε πιθανή προανακριτική με τη βούληση της Κυβέρνησης για Καμμένο;

Εμείς δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

• Διαβλέπετε η Κυβέρνηση να διαμορφώνει προεκλογική ατζέντα;

Θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στην Κυβέρνηση η οποία θα ήθελα να απαντήσει στη σειρά των περιστατικών που προανέφερα. Γιατί ο Πρωθυπουργός γνώριζε από τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα χρόνο πριν, την ουσία της υπόθεσης; Γιατί εμφανίζεται να γνωρίζει συγκεκριμένο έντυπο το «Documento», στοιχεία που αργότερα κατατέθηκαν στη δικογραφία; Γιατί εμφανίζονται οι Υπουργοί να έχουν γνώση της δικογραφίας, ενώ η δικογραφία πρέπει να παραπεμφθεί αμελλητί στη Βουλή;

• Φοβόσαστε παρέμβαση της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη; Η κυρία Ράικου παραιτήθηκε λόγω παρεμβάσεων;

Σας παραπέμπω στην επιστολή που έστειλε η κυρία Ράικου την ημέρα που παραιτήθηκε, αιφνιδιαστικά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

• Τίθεται θέμα να τοποθετηθούν εκτός στελέχη σας όπως Αβραμόπουλος και Γεωργιάδης;

Κοιτάξτε, εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επιχείρηση σπίλωσης. Σε καμία περίπτωση δεν θα απαντήσω σε τέτοιο ερώτημα αν προϋποθέτει ότι παραδεχόμαστε ότι η επιχείρηση σπίλωσης έχει βάση. Πρόκειται για μία σκευωρία, για μία επιχείρηση σπίλωσης.

• Διακοινοβουλευτική επιτροπή Στρασβούργου για πΓΔΜ. Σχόλιο;

Ήταν μια εξέλιξη που δεν βρήκε σύμφωνους τους δύο Έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετείχαμε σε αυτή τη διακοινοβουλευτική επιτροπή. Καταψηφίσαμε και το συμβιβασμό, τον προτεινόμενο συμβιβασμό από την πλευρά των δύο συμπροέδρων. Καταψηφίσαμε και το τελικό κείμενο ο κ. Χρυσόγονος και εγώ. Στο τελικό κείμενο υπάρχει όντως αυτή η αναφορά, από εκεί και πέρα όμως καταλαβαίνετε ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως Έλληνες Ευρωβουλευτές να προασπιστούμε το εθνικό συμφέρον και να μην παραδώσουμε τα διαπραγματευτικά μας όπλα στην πορεία της πΓΔΜ προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο περιλαμβάνει τη σχέση καλής γειτονίας. Και περιλαμβάνει ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την επίλυση της διαφοράς για το όνομα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.

• Για την άδεια στον Κουφοντίνα, με βάση και όσα είπε η κυρία Κουρτοβικ περί κανονικότητας.

Η Κυβέρνηση, μεθοδεύει την αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.

Για το επταετές ομόλογο

• Θα ήθελα κλείνοντας να σχολιάσω την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία: Το επιτόκιο δανεισμού για την Ελλάδα για το επταετές ομόλογο ανήλθε στο 3,5% όταν την ίδια μέρα για την Πορτογαλία ήταν στο 1.53%, για την Κύπρο ήταν προς το 1.56%, για την Ιρλανδία στο 0,63%. Είναι προφανές ότι αυτό είναι το έργο του κ. Τσίπρα, του κ. Τσακαλώτου και του προκατόχου του κ. Τσακαλώτου, του κ. Βαρουφάκη. Είναι το έργο μιας Κυβέρνησης που βύθισε τη χώρα στην αναξιοπιστία την ώρα που πήγαινε να βγει από τα Μνημόνια και φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού 86 δις. ευρώ. Η χώρα και μετά τον Αύγουστο του 2018 θα έχει τέταρτο Μνημόνιο. Μόνο που θα είναι Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Και αυτό βεβαίως, μπορεί να είναι βολικό για τους πιστωτές, αλλά είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες.