Κοτζιάς: Σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις λύσεις – Καμμένος: Έχω εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος προέβησαν σε δηλώσεις, μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε : Για μια χρονιά που θα είναι χρονιά που «θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και το εθνικό συμφέρον επιτάσσει ορθές και παραγωγικές λύσεις».

«Η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις λύσεις, όπως είχε προβάλει στο Βουκρουρέστι, η κυβέρνηση είναι «υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κόμματα για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν αυτόν το τόπο».

Ο υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος απάντησε χαμογελαστός ότι «πάντα είμαι αισιόδοξος εγώ».

Από την άλλη ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για δύο αποφάσεις σταθμό όσον αφορά το θέμα: την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και η δεύτερη το Βουκουρέστι.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνώρισε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν εκ μέρος της παρατάξεως και θα ακολουθήσει» ενώ στη συνέχεια είπε ότι «ο Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε μετά όπως ο Σαμαράς ή απο αυτούς που άλλα συμφωνούν και μετά υπονομεύουν τον πρωθυπουργό όπως η Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι.

Σε ερώτημα για το αν επιμένει στη θέση του για τον όρο Μακεδονία ο υπουργός Άμυνας σημείωσε: «εγώ είπα από την πρώτη στιγμή ότι η μη χρήση του όρου Μακεδονία όπως έχει αποφασιστεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι πάγια θέση, επιμένω σε αυτή και πιστεύω ότι η λύση θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα».

«Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρη» έκλεισε ο Πάνος Καμμένος.

Νωρίτερα:

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό είχε συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα μέχρι τώρα δεδομένα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία, ενώ στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναζητηθεί κοινή γραμμή και με τον Καμμένο, παρά την έντονη διαφωνία του.

Να υπενθυμιστεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης, υποστήριξαν εχθές ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για τη διαφωνία τους για το όνομα των Σκοπίων.