Αγιασμός στη Βουλή: Αιχμές Ιερώνυμου για σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας & διόρθωση φύλου

Αγιασμός με πολιτική χροιά έγινε νωρίτερα στη Βουλή, χοροσταντούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και αντιπροσωπείας μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Στον καθιερωμένο αγιασμό των κοινοβουλευτικών εργασιών της Γ’ Συνόδου της ΙΖ Περιόδου της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στις δηλώσεις που έκανε από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, πριν τον αγιασμό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά:
«Θα πρέπει να ρίξετε, στις συζητήσεις που κάνετε εδώ στην Βουλή και μια ματιά στο χώρο της Εκκλησίας. Και εννοούμε τον λαό της Εκκλησίας αλλά και της διοίκησης της και της Ιεραρχίας που έχει πάρα πολλά προβλήματα.
Σε μια εποχή που για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ακούγονται πολλά. Να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά και η Πολιτεία και η Εκκλησία. Να δούμε τα θέματα έξω από προλήψεις και ιδεοληψίες. Να μην μας παρασύρουν αλλά να πάμε όλοι πιο ψηλά.
Γιατί αυτό που έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από το θέμα Εκκλησίας – Πολιτεία και αυτό είναι το Εκκλησία – Έθνος και αυτό το έχουμε ξεχάσει.
Αυτό θέλει μια ειλικρίνεια, αμεσότητα και αλληλοκατανόηση. Γιατί το έθνος δεν είναι μόνο τα 7-8 εκατ. πολίτες της χώρας αλά και δεκάδες εκατομμύρια που ζουν στο εξωτερικό.
Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι σημαντικός Και μη βλέπετε μόνο την Ευρώπη αλλά όλο τον κόσμο, που η Εκκλησία έχει τις δικές της πρεσβείες (Εκκλησίες) και έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και κάνει έργο πολύ πιο σημαντικό σε αρκετές περιπτώσει από ότι οι πρεσβείες.
Για αυτό στις συζητήσεις που κάνετε εδώ στη Βουλή πρέπει να υπάρχει ομοψυχία και ανεβάσουμε και εσείς και εμείς τον πήχη. Εύχομαι ο πήχυς του χρόνου να πάει πιο ψηλά, να δούμε πιο μακριά το Έθνος που πηγαίνει».

Με το τέλος του Αγιασμού και κατά την έξοδό του απ’ Μέγαρο της Βουλής, δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για το προωθούμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε αρκετές Μητροπόλεις. Κι η απάντησή του ήταν λιτή αλλά ξεκάθαρη: «Παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας».