JP Morgan: 45% πιθανότητες στην εκλογή ΝΔ, 55% στην εκλογή ΣΥΡΙΖΑ

Πιθανότητες 55% δίνει ο οίκος αξιολόγησης JP Morgan στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και 45% στο «καλό», όπως λέει σενάριο, της επανεκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση αυτή, που αιτιολογείται στη βάση των τελευταίων δημοσκοπικών στοιχείων, περιλαμβάνεται σε ανάλυση που εξέδωσε για τις ελληνικές τράπεζες, στην οποία τις υποβαθμίζει στην κατηγορία underweight επιμένοντας στην προτίμησή της για την Εθνική Τράπεζα.

Για την JP Morgan, το «καλύτερο» σενάριο είναι να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές ή ακόμη και να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρύτερου συνασπισμού σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς εκτιμά ότι έτσι θα διατηρηθεί το τωρινό status quo και η αγορά θα καθησυχαστεί. Είτε με αυτοδύναμη ΝΔ είτε με κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος, όμως, δεν θα παρεκκλίνει της σημερινής κατεύθυνσης, εκτιμάται ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά και δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βγει τελικά από το πρόγραμμα βοήθειας δια μέσου μιας πιστωτικής προληπτικής γραμμής, κάτι που θα έχει ανακουφιστική επίδραση και στις τράπεζες.

Στην περίπτωση που νικητής από τις κάλπες βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο που αναγνωρίζει ως πιθανότερο, η JP Morgan εκτιμά ότι θα υπάρξει σχετική αναταραχή και ίσως μια αρχική αρνητική αντίδραση στις αγορές αλλά δεν φαίνεται να ενστερνίζεται τα σενάρια καταστροφής. Υποστηρίζει ότι προφανώς θα επηρεαστούν και οι τράπεζες και δεν αποκλείει να κινηθούν χαμηλότερα κατά 5 – 10 μονάδες βάσης και τα ομόλογα. Σπεύδει, όμως, να συμπληρώσει ότι το κατά πόσο θα γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο και το τί εύρος θα έχουν οι επιπτώσεις, θα κριθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί και τι ρητορεία θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εκλεγεί, αλλά και από το πώς θα ερμηνεύσουν αυτά που θα πει οι αγορές.

Στην ανάλυση υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αποτιμώνται ως μη ελκυστικές λόγω της αίσθησης ρίσκου που υπάρχει ενώπιον μιας ενδεχόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.  Όπως σημειώνεται, ακόμη και  έτσι εκτιμάται ότι ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου  στα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών μπορεί να είναι μια ευκαιρία, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό ότι ακόμη και αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιτευχθεί τελικά συναίνεση με τους πιστωτές δια μέσου διαπραγμάτευσης. Στο πλαίσιο αυτής της συναίνεσης η ανάλυση της JP Morgan «βλέπει»  μια πιθανή συμφωνία για επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, αλλά και του κόστους των επιτοκίων αυτού, αλλά δεν θεωρεί πιθανή μια συμφωνία για «κούρεμα» του χρέους.

Αν υλοποιηθεί το σενάριο αυτό, η JP Morgan εκτιμά ότι τα senior ομόλογα θα οδηγηθούν στα επίπεδα που βρισκόταν στο μέσον του δ΄ τριμήνου του 2014. Εκτιμά επίσης ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit έχει εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα, ενώ αντίθετα θεωρεί ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία κατάληξης στο νέο πλαίσιο να διαρκέσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παρατηρηθεί μεταβλητότητα και για τις τράπεζες. Μέσα στους πιθανούς κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης περιλαμβάνει τη διακοπή της ρευστότητας από την ΕΚΤ, που, όπως σημειώνει, θα επηρεάσει τα senior τραπεζικά ομόλογα, ιδιαίτερα με τον αυξημένο κίνδυνο της εκροής καταθέσεων, αλλά και την μη επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων ως collateral από τον Μάρτιο του 2015 και ύστερα, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιέσεις στα ποσοστά ρευστότητας των τραπεζών.

Παρόλα αυτά, η JP Morgan εκτιμά ότι, ακόμη και αν υλοποιηθεί τελικά το χειρότερο σενάριο εκροών, οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν για τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο της ρευστότητας είναι διαχειρίσιμες δια μέσου του ELA.

Αν πχ ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει συμφωνία με τον επίσημο τομέα (κάτι που η JP Morgan αποκαλεί «νέο πρόγραμμα»), τότε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, και πιθανώς επιτευχθεί κάποια χαλάρωση της σκληρής λιτότητας και κάποιου είδους επαναδιαπραγμάτευση των στόχων που έχουν, ήδη, τεθεί.  Επίσης, στο «νέο πρόγραμμα» θα μπορούσε να περιλαμβάνεται κάποιου είδους επαναδιαπραγμάτευση και του χρέους, με πιθανότερες επιλογές την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή την μείωση των coupon levels από τον επίσημο τομέα. «Κατά την άποψή μας αυτό θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα πιθανή έκβαση και θα εκληφθεί ως θετικό από την αγορά. Υπογραμμίζουμε ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιλαμβάνει ένα ονομαστικό κούρεμα, για το οποίο εκτιμούμε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη αντίσταση από τον επίσημο τομέα».

Παρά τις εκτιμήσεις της, η JP Morgan παραθέτει και τα δύο χειρότερα σενάρια που εκτιμά ότι υπάρχουν: να υπάρξει αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει είτε OSI είτε ΡSI και Grexit.

Εξ αυτών το πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την αγορά θα ήταν ένα OSI, το οποίο δεν θα επηρέαζε τα ομόλογα που κρατούνται από τις ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά υπό ένα τέτοιο σενάριο, θα ήταν μόνο το χρέος που θα κρατούνταν από τον επίσημο τομέα που θα είχε υποστεί μια τέτοιου είδους αναδιάρθρωση, που σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένα είδος haircut.

Παρ’ όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό υπερσκελίζεται το πολιτικό αδιέξοδο, το γεγονός και μόνο ότι θα εξεταζόταν κούρεμα του χρέους, αν και όχι του επισήμου τομέα, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και μια άνοδος στις αποτιμήσεις του senior χρέους των ελληνικών τραπεζών θα αργούσε να έρθει.

Το δεύτερο σενάριο είναι το χειρότερο των κακών σεναρίων κατά την JP Morgan και περιλαμβάνει και έξοδο από το ευρώ. Η αναδιάρθρωση χρέους που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα redenomination του υφιστάμενου χρέους, με τους επενδυτές να έρχονται αντιμέτωποι με την προοπτική αλλαγής νομίσματος.