Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα για την τροπολογία που κατατέθηκε από Βουλευτή με την οποία διαγράφονται πρόστιμα από παραβάσεις λαθρεμπορίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κατάθεση εκπρόθεσμων τροπολογιών χωρίς την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπονομεύουν το κύρος του Κοινοβουλίου, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, προκειμένου να ξανακατατεθεί ως Υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, και κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να κατονομάσει ποιους αφορά η συγκεκριμένη διάταξη.
Διαβάστε αναλυτικά τις τρεις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Πρώτη παρέμβαση
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, χθες στις 10:00, σας επισκέφτηκα και σας παρέδωσα μια εξασέλιδη επιστολή, με την οποία παρουσιάζω αναλυτικά τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο νομοθετεί το ελληνικό Κοινοβούλιο. Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάθεσης εκπρόθεσμων τροπολογιών, είτε βουλευτικών, είτε υπουργικών, χωρίς καμία έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οποίες γίνονται αποδεκτές, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από τους αρμόδιους Υπουργούς.
Μισή ώρα μετά, πήγατε προσωπικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα με την κατάθεση των εκπρόθεσμων τροπολογιών. Μία ώρα μετά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την ίδια τροπολογία, που είχε κατατεθεί πριν από έναν χρόνο, η οποία γίνεται αποδεκτή μισή ώρα μετά από την αρμόδια Υφυπουργό και το βράδυ από τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση.
Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο της τροπολογίας, αν και προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά, γιατί αυτή τη στιγμή διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Ποια είναι η επιβάρυνση κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Γιατί, εν πάση περιπτώσει, αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την Κυβέρνηση.
Κύριε Πρόεδρε, προσωπικά, σας καλώ να προστατέψετε το κύρος του Κοινοβουλίου. Σας καλώ να ζητήσετε από την Κυβέρνηση, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν παίρνει τη πρωτοβουλία, να αποσύρει την τροπολογία, να το κάνει με δική σας παρότρυνση.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση, κύριοι συνάδελφοι. Είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Βουλή. Και, αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος, τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που επείγονται να γίνουν καθεστώς.
Κύριε Πρόεδρε, προστατέψτε το κύρος του Κοινοβουλίου. Θα σας παρακαλούσα να τοποθετηθείτε, σήμερα στην αίθουσα, για όλα αυτά τα οποία κατήγγειλα χθες. Και, επιτέλους, καλώ την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σε ποιον αφορά η συγκεκριμένη διάταξη.
Δεύτερη παρέμβαση
Ο τρόπος λειτουργίας του Κοινοβουλίου δεν είναι ζήτημα διαδικασίας, τα δε στοιχεία τα οποία έχω καταθέσει είναι απολύτως καταλυτικά. Κανείς δεν ισχυριζόταν ότι σε προηγούμενες Κυβερνήσεις ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής ήταν υποδειγματικός. Όμως, έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Και τα στοιχεία αυτά δεν αμφισβητούνται. Και αυτό αφορά και εσάς και τον Πρόεδρο της Βουλής.
Ερχόμαστε τώρα στην ουσία της τροπολογίας. Μα, δεν μιλήσατε για την ουσία της τροπολογίας κ. Τσίπρα. Εάν πραγματικά αυτή η τροπολογία είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές οι οποίοι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, γιατί έρχεται ως βουλευτική τροπολογία ενός βουλευτή Κοζάνης; Γιατί δεν την φέρνει ο ίδιος ο Υπουργός;
Σας προτείνω κ. Τσίπρα μια συμβιβαστική λύση, η οποία φαντάζομαι ότι θα ικανοποιήσει και τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Θα αποσύρετε την τροπολογία, εξάλλου δεν είναι κατεπείγουσα. Αυτό φαντάζομαι ότι το πιστοποιεί και ο Υπουργός σας. Είναι μια εκκρεμότητα η οποία πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια. Θα την ξανακαταθέσετε ως Υπουργική τροπολογία με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και θα προσέλθουμε να συζητήσουμε για την ουσία.
Θα μας εξηγήσετε – μιας και θέλετε να συζητήσουμε για την ουσία – εάν αυτή η τροπολογία αφορά συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έχει γίνει. Και αν κρίνουμε πραγματικά ότι με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή και υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια, εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Εάν δεν το κάνετε αυτό κ. Τσίπρα, υπονομεύετε και τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά εγείρονται και αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Τρίτη παρέμβαση
Όταν κ. Τσίπρα μιλήσατε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημένος, λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα, κ. Τσίπρα, ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Ναι ή όχι; Απαντήστε τώρα, αν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής το ορίζουν. Απαντήστε, αντί να κρύβεστε, με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.
Και επειδή ήταν ξεκάθαρο – το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας – ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, γιατί δεν τη λέτε; Ποια είναι; Ποια είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση την οποία αφορά αυτή η ρύθμιση; Γιατί παίζετε κρυφτούλι; Και, εν πάση περιπτώσει, είναι στην Κοζάνη η επιχείρηση αυτή; Σας ρωτώ. Είναι στην Κοζάνη; Ούτε καν ο βουλευτής στου οποίου την εκλογική Περιφέρεια είναι η επιχείρηση δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει την τροπολογία. Σας ζητώ, λοιπόν, για άλλη μια φορά και ζητώ από τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην πρόταση αυτή.
Εάν θέλουμε πραγματικά κ. Πρόεδρε να κάνουμε μια πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, δεν έχετε παρά να αποσύρετε την τροπολογία, να την επανακαταθέσετε με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να έρθει ο Υπουργός εδώ να εξηγήσει, με λόγια σταράτα, ποιους αφορά αυτή η τροπολογία. Αλλιώς, λυπάμαι κ. Τσίπρα, είστε υπόλογος διπλά. Είστε υπόλογος διότι υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη την κοινοβουλευτική διαδικασία και είστε υπόλογος διότι αφήνετε να κρέμονται σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και για διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια που εγείρουν πολύ εύλογα ερωτήματα.