Απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τα προσωπικά δεδομένα του Μητρώου Στελεχών

Με δελτίο τύπου απαντά η Νέα Δημοκρατία σε ερώτηση 38 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τήρηση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που εγγράφονται στο Μητρώο Στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η Αξιωματική αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων,  κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για άγνοια και τον παρέπεμψε στο άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997, ώστε να ενημερωθεί.

Το δελτίο τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ας σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με τις ζωές των άλλων. Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ η ανευθυνότητα, η προχειρότητα και οι μικροκομματικές λογικές συναντιούνται με τις ιδεοληψίες και τη μανιώδη δίψα για εξουσία, προκύπτουν εκτρώματα.

Επιχειρούν, αρκετές μέρες τώρα, να συκοφαντήσουν μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για άνοιγμα στην κοινωνία και απευθείας πρόσβαση των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία μέσα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών.

Προφανώς ενοχλούνται από την πρωτόγνωρη συμμετοχή πολλών χιλιάδων πολιτών στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, στη διαμόρφωση του προγράμματος και στις δράσεις της παράταξης. Γι’ αυτό δικαιολογείται η σύγχυσή τους, αλλά όχι η άγνοια.

Ας διαβάσουν το άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997 για να ενημερωθούν.

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ σταματήστε να ασχολείστε με τις ζωές των άλλων και ανοίξτε την πόρτα της εξόδου μια ώρα αρχύτερα για να σωθεί η χώρα».

Πρέπει στη συνέχεια να διευκρινιστεί ότι στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Μητρώο Στελεχών», που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της ΝΔ και στο οποίο καλούνται να εγγραφούν ενδιαφερόμενοι, εμφανίζονται προσωπικά στοιχεία, όπως το εκλογικό τμήμα και η πλήρης ημερομηνία γέννησης, εγείροντας ερωτήματα για το αν η Αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί αρχείο προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αν έχει ενημερώσει την αρμόδια Αρχή (Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) για τη διατήρηση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και τέλος αν κινείται εντός του πλαισίου του νόμου για τη διατήρηση, αποθήκευση, και διάδοση των προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, το θέμα πήγε σήμερα στη βουλή με σχετική ερώτηση 38 βουλευτών του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α οι οποίοι επεσήμαναν  ότι «η ανάρτηση δε γίνεται με πρωτόκολλο ασφαλείας SSL (https), ενώ η αναγραφή της πλήρους ημερομηνίας γέννησης αποτελεί κρίσιμο προσωπικό δεδομένο – μάλιστα ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών αναγράφει μόνο έτος γέννησης».

Οι ερωτώντες βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να απαντηθεί :

α) Αν έχει δοθεί άδεια για τη χρήση αυτών των βάσεων δεδομένων.

β)Αν η ΝΔ έλαβε άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να αναρτήσει τους πλήρεις εκλογικούς καταλόγους.

γ)Πώς διασφαλίζεται ότι η ΝΔ δεν αποθηκεύει τις αναζητήσεις, άρα και τα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών.