Τουρκική απειλή στον απόηχο της Γενεύης: Μην τολμήσετε να κατοικήσετε μικρά νησιά

Δεν έχουν τελειωμό οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακό. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε προκλητικό μήνυμα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων γαι την κατοίκηση 28 μικρών νησιών όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η Άγκυρα επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά, επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των “γκρίζων ζωνών” και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».
toyrkia-anakoinosi

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως «ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στην ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε σε σχέδια εποίκησης και κατασκευής έργων της ελληνικής κυβέρνησης σε 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto καταστάσεις από την Ελλάδα επί διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών και ότι (αυτές οι καταστάσεις) δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ. Αναμένουμε από τη γείτονά μας την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική σε ένα τέτοιο θέμα λεπτής ευαισθησίας τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για την κοινή μας γνώμη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος του ελληνικού υπουρείου Εξωτερικών τόνισε ότι «για μας το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο. Δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση» και επισήμανε ότι το ελληνικό υπουργείο μπορεί να επανέλθει με επιπλέον ανακοίνωση.

Το έγγραφο του κ. Σαντορινιού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και το οποίο επικαλείται η Τουρκία ανέφερε πως «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε και νέα τουρκική παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου χθες στο Αιγαίο. Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη, δύο από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο βορειοανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.