Κυπριακό: Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές στη Γενεύη- Αναλαμβάνουν οι τεχνοκράτες

Στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, έπειτα από τις χθεσινές έντονες διεργασίες στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη. Στις διαβουλεύσεις των τεχνοκρατών θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτός ο γύρος συνομιλιών, θα ετοιμαστεί ένα πόρισμα και θα συνεχιστεί η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο ΟΗΕ.

%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ αναφέρει ότι «οι συζητήσεις υπογράμμισαν την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

– Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

– Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

– Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων – των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.

SWITZERLAND CYPRUS PEACE TALKS

Σε δηλώσεις που έκανε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των όσων συζητήθηκαν στην Διάσκεψη, χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς και τόνισε ότι «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», χωρίς να αρνηθεί οτι «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα». Καταλήγοντας ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης, ο Έλληνας Υπουργό Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τόνισε την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία και εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «βρήκαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ποιον οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε μετά από αυτή τη σύνοδο. Συμμετείχαμε στην τελευταία συνάντηση και ως εγγυήτριες χώρες συνομιλήσαμε ξεχωριστά με το γ.γ. του ΟΗΕ». Παράλληλα χαρακτήρισε τις εγγυήσεις της Τουρκίας «ζωτικής σημασίας για τον τουρκοκυπριακό λαό» και πρόσθεσε οτι οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν για τα ανοιχτά θέματα και ειδικά για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προσέγγιση και να κλείσουν τα θέματα στα 5 βασικά κεφάλαια».

%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c1

“Στις 18 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι Υφυπουργοί μας για να συζητήσουν τα τεχνικά θέματα. Αν όλοι δείξουν την ίδια διάθεση, θα βγει αποτέλεσμα. Αλλά αν γίνουν μικροπολιτικές μανούβρες, αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να είναι χωρίς τέλος αλλά πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για σύνοδο κορυφής, συγκεκριμένο κι όχι επ’ αόριστον”.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Mπαρίς Μπουρτζού, υπογράμμισε ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε χθες στον Μουσταφά Ακιντζί, αφού εξετάστηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εκρίθη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τουρκοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε ότι “ο κ. Ακιντζί θα διαβιβάσει την άποψη αυτή με επιστολή που θα αποστείλει προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών”, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για “πραγματική πρόοδο” που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, όπως μετέδωσαν Βρετανοί απεσταλμένοι, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και επέμεινε ότι μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου είναι “εφικτή”.