Σε τροχιά σύγκρουσης Τσίπρας-δανειστές - Μέτρα, αντίμετρα και εκβιασμοί

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο των εκλογών καθώς κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με αιχμή το πακέτο παροχών προς τους συνταξιούχους που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κίνηση που συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των δανειστών.

Η τελευταία μέχρι στιγμής πράξη αυτής της σύγκρουσης είναι η δήλωση του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο η εκτέλεση των μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς τα κράτη μέλη έλαβαν μία προκαταρκτική εισήγηση από τους θεσμούς, πως οι εξαγγελίες Τσίπρα «μοιάζουν να μην βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με τις απαιτήσεις του ελληνικού προγράμματος».

Οι κινήσεις Τσίπρα

Στον έμμεσο πλην σαφή “εκβιασμό” των θεσμών ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στο να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση των παροχών προς τους συνταξιούχους. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να συγκεντρώσει πάνω 200 ψήφους και να απευθυνθεί στους δανειστές με το επιχείρημα ότι πρόκειται για διακομματικό αίτημα η βοήθεια στους συνταξιούχους και δεν μπορεί κανείς να το απαγορεύσεις.

Πληροφορίες του Guardian που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο κάνουν λόγο για μια δεύτερη κίνηση Τσίπρα, που θα είναι να ζητήσει ουσιαστικά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή έστω την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου, καθώς από το 2014 δεν “βάζει” χρήματα στο πρόγραμμα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω προκαλούν νευρικότητα σε Ελλάδα και αγορές, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο να μην κλείσει η β’ αξιολόγηση. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί που θα είναι ανοικτή σύγκρουση με τους δανειστές και προσφυγή στις κάλπες. Το τι θα ακολουθήσει σε αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι που κανένας πολιτικός αναλυτής δεν διακινδυνεύει να προβλέψει…