Αλ. Τσίπρας: Μοχλός ανάπτυξης η συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο

Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα τριμερές σχήμα που στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προς όφελος των λαών τους.

Ακόμη ανέφερε ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με το Ισραήλ και να πραγματοποιηθεί το επόμενο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογραφεί αργότερα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στον τομέα της οικονομίας η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Σχετικά με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για αυτόν τον λόγο συζητήθηκε το θέμα του αγωγού East Med.

Εξάλλου, χαιρέτισε την ιδέα του κ. Νετανιάχου για διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών, προς αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών και πρόσθεσε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ακόμη, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλει.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο Μεσανατολικό και συγκεκριμένα είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών. Όπως τόνισε, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος.