Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου- Ερωτηματικό η στάση του ΔΝΤ

Όπως αναμενόταν, θετική ήταν η αντίδραση του Μαξίμου στην απόφαση του χθεσινού Eurogroup. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως “ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση”, καθώς όπως ανέφερε το χθεσινοβραδινό non paper, “εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψος 22% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο 1,5%”.

Τώρα, στην κυβέρνηση περιμένουν τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα και να συνεχιστούν διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό το λόγο, ο αρχικός στόχος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μέσα στο 2016 φαίνεται να απομακρύνεται.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Από το Μαξίμου εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Στα εργασιακά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ζήτησαν, και πέτυχαν τελικά το αυτονόητο, να ισχύει δηλαδή στην Ελλάδα, ότι ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Εργασίας δε θα παρεμβαίνει στις ομαδικές απολύσεις, όμως κερδίζει αρκετό έδαφος η εγκαθίδρυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, αυτός θα ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών (πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμούς)

Αισιοδοξία επικρατεί και για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Αυτό που λένε από το Μαξίμου εδώ και καιρό, είναι πως ακόμα και να κλείσει αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί. Εξάλλου μένουν ακόμα πολύ σημαντικά ανοιχτά θέματα (πχ η ενέργεια), ενώ αν όλα πάνε καλά, σε ενάμιση χρόνο θα ανοίξει το κεφάλαιο των μακροπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι το τι θα γίνει τελικά με το ΔΝΤ. Το Μαξίμου επιθυμεί την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα, ώστε να “πείσει” τους Ευρωπαίους να ρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα (κάτι που σημαίνει πως δεν θα είναι αναγκαίο να παρθούν νέα μέτρα). Το άσχημο σενάριο για την κυβέρνηση είναι να συμμετέχει το ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, να παραμείνουν τα πλεονάσματα στο 3,5% για μετά το 2018, και να απαιτηθούν νέα επώδυνα μέτρα.

ΕΞΤΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017, οι δαπάνες για την Παιδεία αυξάνονται κατά 5,3%, δηλαδή κατά 257 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, από το υπουργείο Παιδείας διαμηνύουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, υπολόγιζε 700 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για το 2017 από όσα τελικά θα δώσει η τωρινή κυβέρνηση.

Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις την Υγεία, ενώ την άνοιξη θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι πρωτοβάθμιας μονάδες Υγείας, οι οποίες θα εξυπηρετούν 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε 65 διαφορετικές πόλεις.