Τσίπρας στην Άγκυρα από τη Θράκη: Δεν επιτρέπω παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων

«Θέλω οι κάτοικοι της Θράκης να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους Έλληνες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Φιλλύρα Ροδόπης, την έδρα του Δήμου Αρριανών που αριθμεί 57 -κυρίως ορεινά- χωριά με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θράκη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι «το 2016 πολλοί ακόμα μιλούν για τις διαφορές, και να μας χωρίζουν αντί να μας ενώνουν με όρους τύπου μειονοτικούς και ανάλογα με το τι θεό πιστεύει ο καθένας από εμάς. Σας διαβεβαιώνω ότι εγώ και η Κυβέρνησή μου θα αγωνιστούμε για να μην επιστρέψουμε στη λογική του διχασμού».

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέγιστη προτεραιότητα είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε τα παιδιά να μπαίνουν και να τελειώνουν το σχολείο, να σπουδάζουν και να μένουν στην Θράκη και να δουλεύουν”.

“Γνωρίζω ότι μιλώ σε έναν από τους πιο φτωχούς Νομούς της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η παρουσία του εκεί δίνει το μήνυμα ότι «ενώνουμε και δεν χωρίζουμε διότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δωρεάν παροχή ψηφιακών δεκτών στους κατοίκους, για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση από τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, καθώς είπε ότι ο ίδιος και η Κυβέρνησή του αγωνίζονται και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζουν παιχνίδια εις βάρος Ελλήνων πολιτών.

Αλεξανδρούπολη & Θράκη θα αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη

«Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει και θα γίνει ένας ισχυρός κόμβος μεταφορών εμπορίου και ενέργειας -θα έλεγα- για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας φτάνοντας στην Αλεξανδρούπολη, απ’ όπου ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου η περιοδεία του στη Θράκη. Κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Νομού Έβρου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαπίστωσε από κοντά την πορεία των έργων που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του λιμανιού, την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και της δημιουργίας πλωτής αποθήκης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με τα οποία η Θράκη θα εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρώτη πόλη της Ε.Ε. στα ανατολικά της σύνορα. Πρώτος σταθμός το λιμάνι της πόλης που παρά την κρίση αναπτύσσεται με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι «η πόλη μπορεί να γίνει και θα γίνει ένας ισχυρός κόμβος μεταφορών όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής γιατί από εδώ περνάνε οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος. Εδώ έχουμε σχέδιο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο λιμάνι».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “παρά το γεγονός ότι η χώρα περνάει μια μεγάλη περιπέτεια και έχει απολέσει το 1/4 του εθνικού μας πλούτου, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άντεξε και έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και το τελευταίο ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα με την καλή διαχείριση από τον οργανισμό λιμένος Αλεξανδρούπολης είμαστε σε θέσει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του λιμανιού».

Παράλληλα εξήγγειλε το σημαντικό έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι Μπουργκάς στη Βουλγαρία και σημείωσε ότι προχωρά η αναβάθμιση και του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

«Ολοκληρώσαμε έργα όπως η εμβάθυνση του λιμανιού και η ολοκλήρωση του εμπορευματικού προβλήτα. Όμως αυτά τα έργα δεν αρκούν. Βρέθηκα στη Σόφια και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας συμφωνήσαμε στην ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς και στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής τους σύνδεσης. Αυτό σημαίνει άμεση υλοποίηση της ανακαίνισης της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο κυρίως με την εγκατάσταση ηλεκτροδότησης. Επιπλέον έχουμε αναπτύξει τις οδικές αρτηρίες της περιοχής. Όμως η περιοχή είναι και ένας σημαντικός κόμβος ενέργειας. Η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη βρίσκονται στο επίκεντρο υλοποίησης μεγάλων έργων που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη σε όλη της περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη για την Παρασκευή περιλαμβάνει σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Θράκης, στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή και τα εγκαίνια της 24ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης “Ανατολική Μακεδονία-Θράκη”, την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.

Τέλος, στις 19:30 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο “Arcadia”.

 

Μαζί του αναμένεται να είναι και οι Υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας.