Ομπάμα: Η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει ανάπτυξη - Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους (video)

Η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη σύντομη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα.

Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 14:30.

«Είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχετε επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού σας και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι « η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρώπινων αξιών, μάχεται και στο σήμερα για αυτές, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα».

Παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση και έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό».

«Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο σας ταξίδι στην Ευρώπη θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει σημαντικά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή στη γενέτειρα της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «όπως είπε ο κ. Τσίπρας είναι μία περίοδος προκλήσεων για την κυβέρνησή του και τον λαό. Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Θα συνεχίσω να υπογραμμίζω ότι μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης».

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπογράμμισε και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό ευχαριστώντας την Ελλάδα για την στάση της για τη συμπόνια και για τη συνεργασία που έχουμε όπως είπε με την κυβέρνηση για να βρούμε λύση στο θέμα και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις που προκαλούν τις ροές».

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη δική μας συνεργασία θα συμβάλουν για να βρεθεί δίκαιη λύση. Βλέπουμε στην Ελλάδα έναν σύμμαχο.

Στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 19:30 ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα.

Νωρίτερα σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού Πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

US President Barack Obama and his greek counterpart Prokopis Pavlopoulos review the Presidential Guard in Athens, Tuesday, Nov. 15, 2016. President Barack Obama arrived in Greece Monday morning on the first stop of his final foreign tour as president, the first visit to Greece by a sitting U.S. president since Bill Clinton in 1999 trip. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

 

me1

http://webtv.ert.gr/ert1/

Το αμερικανικό Air Force One, που μετέφερε τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, τον πρώτο σταθμό στο τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” στις 10:30 περίπου, λίγο νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και μετέβη στον Αστέρα Βουλιαγμένης για ανάπαυση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος βγήκε χαμογελαστός από το Air Force One στις 10.45 και χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος. Τον Ομπάμα υποδέχθηκε στον διεθνή αερολιμένα με όλες τις τιμές και με στρατιωτικά αγήματα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
ompama

ompama2

ompama1

ompama3

air-force-one

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b13

Ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον και φέρει στις αποσκευές του ένα σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής προσπάθειας για ελάφρυνση του χρέους καθώς και αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικές της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην επίσκεψη Ομπάμα ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «κορυφαίο ζήτημα» την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ. Όπως παρατήρησε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, φάνηκε και από πρόσφατη συνέντευξη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου ότι αποτελεί για εκείνον σημαντικό ζήτημα και πως θέλει να κλείσει την προεδρία του με λύσεις.

Μέτρα ασφαλείας

Οι ελληνικές και οι αμερικανικές αρχές έχουν καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο για την ασφαλή παραμονή του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. Από χθες το πρωί τέθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περιπολίες περίπου 4.500 αστυνομικών, ενώ στην Αθήνα έχουν φτάσει περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές. Άνδρες της ασφάλειας, της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών θα αποτελούν τον προπομπό στα σημεία επίσκεψης του κ. Ομπάμα.

Επίσης, έχουν φτάσει, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Το όχημα που θα κινηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μία Cadillac που διαθέτει πόρτες με πάχος 20 εκατοστά και τζάμια 13 εκατοστά, ικανά να σταματήσουν επιθέσεις από κάθε τύπου πολεμικό όπλο, ακόμη και πυραύλους. Το θωρακισμένο όχημα που είναι γνωστό ως “κτήνος” έχει ακόμα και προστατευμένο ρεζερβουάρ για την περίπτωση που τρυπήσει σε κάποιο ατύχημα ή από ανταλλαγή πυρών. Επιπλέον στα μέτρα ασφαλείας έχει προστεθεί και ένα ελικόπτερο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Για σήμερα στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πορεία προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα από την ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες κινήσεις, ενώ στις 6.30 μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει ανακοινώσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σύμφωνα με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής σήμερα και αύριο απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, καθώς και σε όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις του, από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου και θα διαμείνει.

Το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι ουσιαστικά η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί υπάρχει επιτήρηση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.