Σαμαράς: Το παρών θα έχει ονοματεπώνυμο και την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει

«Ο  κόσμος δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Θέλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτήν την βουλή» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ και στους Γιάννη Τροπή και Γιώργο Ευθυμίου. Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι «κάνει τα πάντα» για να εκλεγεί Πρόεδρος από αυτήν την βουλή και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές γιατί, όπως είπε, αυτό είναι το χρέος του αλλά και το εθνικό συμφέρον.

«Φτύσαμε αίμα τα τελευταία χρόνια για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια» τόνισε συμπληρώνοντας ότι γνωρίζει τους «θανάσιμους κινδύνους που  περικλείουν ανόητα νταηλίκια και επικίνδυνοι σχεδιασμοί  που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας». Όσοι αυτά επιδιώκουν ή είναι ανόητοι ή εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους βουλευτές που στήριξαν την προεδρική εκλογή. Και αυτούς που θα ψηφίσουν σε αυτήν την τρίτη εκλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου. Και προειδοποίησε ότι όσοι δεν ψήφισαν και δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας  «συντάσσονται με τους Τσίπρα – Καμμένο, με τον πολιτικό εκβιασμό, αποδέχονται συνειδητά ότι η χώρα  θα μπει σε μια νέα περιπέτεια. Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε μετά από αυτό» τόνισε υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη πλέον βαραίνει τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά και ότι ο κάθε βουλευτής θα είναι υπεύθυνος για «την υπογραφή» της ψήφου του.

Όπως είπε η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες αποτελεί πρόβλημα και δεν γίνεται η χώρα να εξέλθει από την πολιτική αβεβαιότητα της προεδρικής εκλογής για να εισέλθει σε νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας, αυτής των εκλογών.  Γι αυτό και απευθύνει, όπως τόνισε, έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να απομακρύνουν την αβεβαιότητα και τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τη χώρα. Και επανέλαβε ότι η ευθύνη για τυχόν πρόωρες εκλογές θα βαραίνει εκείνους που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το παρών θα έχει το ονοματεπώνυμό τους και θα φέρουν την ευθύνη και για τις συνέπειες του τι θα ακολουθήσει» είπε συμπληρώνοντας ότι θα τους θυμάται όλος ο κόσμος αλλά κυρίως η ιστορία.

Προσέθεσε ότι εξίσου σημαντική είναι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, κάτι που δεν θα γίνει αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως είπε υπάρχουν μία σειρά από πράγματα που πρέπει ν’ αλλάξουν στο Σύνταγμα, και τα οποία θέλει και ο κόσμος να αλλάξουν, όπως είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, και σημείωσε ότι αν δεν γίνει τώρα η συνταγματική αναθεώρηση, τότε θα πρέπει να περιμένει το λιγότερο για άλλα επτά χρόνια. «Η χώρα πρέπει να έχει ένα «Σύνταγμα ριζοσπαστικό, χωρίς τις αγκυλώσεις που σήμερα μας ταλαιπωρούν, να ψηφίσουμε ένα Σύνταγμα για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ισονομίας» κατέληξε.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι υπέρ της συναίνεσης αναφέροντας ότι είναι ο πρώτης πρωθυπουργός στην μεταπολεμική Ελλάδα που σχημάτισε «σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας από τη δεξιά μέχρι τα αριστερά» η οποία μέσα σε δυόμισι χρόνια προχώρησε στην μεγαλύτερη δυνατή εξυγίανση και στις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ.

Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός στο να εισέλθουν στην κυβέρνηση  και νέα πρόσωπα τα οποία θα έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και συμπλήρωσε ότι επίσης είναι ανοιχτός στο να γίνει συζήτηση για εκλογές μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, μόλις ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή μόλις η χώρα έχει αποφύγει τις νέες περιπέτειες.« Έχω κάνει δεκτές τις σημαντικότερες προτάσεις των βουλευτών. Αυτό σημαίνει συναίνεση.  Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης» είπε.

Εμείς προτείνουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτοί που την απορρίπτουν παίρνουν την ευθύνη να σύρουν τη χώρα στις εκλογές, επανέλαβε.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για έναν κατήφορο δίχως τέλος κάνοντας αναφορά στις καταγγελίες περί «κουμπαράδων», περί χρηματισμών κλπ. «Πέσαν οι μάσκες. Είδαμε μια σκευωρία πολιτικών εκβιασμών. Αυτοί σέρνουν τη χώρα σε εκλογές» σημείωσε κάνοντας λόγο για βούρκο, λάσπη και λαϊκισμό. «Ποτέ στην Ελλάδα δεν δηλητηριάστηκε το κλίμα τόσο πολύ σε προεδρική εκλογή. Και αυτό για να σύρουν τη χώρα σε εκλογές. Και προσπαθούν να το κάνουν κόντρα στη θέληση του λαού.  Πρόκειται για ένα πολιτικό σύστημα εξαπάτησης, λάσπης, βούρκου που δεν έχει ξαναζήσει ο ελληνικός λαός» σημείωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής το Σταύρο Δήμα, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι  τόσο οι ίδιοι είπαν ότι δεν θα το κάνουν, όσο και ο κ. Δήμας είπε ότι δεν θα το δεχτεί. «Αν όμως πάνε να προβοκάρουν την προεδρική εκλογή, τότε είναι ένας λόγος παραπάνω για να ψηφίσουν οι άλλοι βουλευτές Σταύρο Δήμα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα πάντως, οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής προστίθενται σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ στο «παρών» χωρίς να φαίνεται αυτό να ενοχλεί κάποιον.

Όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του πιστωτικού γεγονότος

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «δυστυχώς όσο περισσότεροι ακούνε το ΣΥΡΙΖΑ έξω τόσο περισσότερο φρίττουν. Ακούν τον κ. Τσίπρα να λέει ότι θα χορέψει τις αγορές στο ταψί . Εδώ μεγάλες χώρες παίρνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις αγορές». Και  προσέθεσε ότι όντως στο εξωτερικό πολλοί μιλούν και για πιστωτικό γεγονός. «Γιατί αυτό που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος. Μιλούν για έξοδο από το ευρώ γιατί πράγματι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί οδηγούν» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι, ασχέτως των διαβεβαιώσεών του ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, το σύνολο των εξαγγελιών του είτε πρόκειται για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη, είτε για τα περί ακύρωσης των εφαρμοστικών νόμων είτε η διακοπή πληρωμής των τόκων των δανείων, είναι μονομερείς ενέργειες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τι μας λέει ουσιαστικά: είτε πάμε σε νέο μνημόνιο είτε σε έξοδο από το ευρώ. Αυτά εννοεί» είπε ο κ. Σαμαράς.

Όσον αφορά δε το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εκλογή του θα φέρει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη ο Αντώνης Σαμαράς αναρωτήθηκε πού βασίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να το πει αυτό. «Στον Μπέπε Γκρίλο; Στο γερμανικό Die Linke που ήταν αυτό που δεν ψήφισε την χρηματοδότηση της Ελλάδας; Στους σοσιαλδημοκράτες; Έχουν δει τι μέτρα φέρνει ο Ρεντζι στην Ιταλία; Άκουσαν τι είπε ο σοσιαλιστής επίτροπος Μοσκοβισί;  Τι είπε ο Ολάντ;»

Την ΝΔ την συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών,  ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αν γίνουν, η ΝΔ θα τις κερδίσει και σημείωσε ότι ήδη και στις δημοσκοπήσεις φαίνεται σαφώς να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στην ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε, δε, ότι οι  πρόωρες εκλογές θα συνέφεραν την Νέα Δημοκρατία γιατί οι πολίτες δεν θα δεχτούν να επανέλθει η χώρα στο χείλος του γκρεμού ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο να εισέλθει σε ένα «σίγουρο λιμάνι».

«Οι έλληνες καταλαβαίνουν ότι ό,τι χτίσαμε με αίμα τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε μία μέρα. Το θέμα δεν είναι τι συμφέρει εμένα ή το κόμμα. Το θέμα είναι να μην γίνουν τώρα εκλογές και να ψηφιστεί πρόεδρος της δημοκρατίας.»

Ο κ. Σαμαράς, αφού έκανε σύντομη αναφορά σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση όπως είναι η ηλεκτρονική εφορία, τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα η σπατάλη δεκάδων δισεκατομμυρίων να έχει δραστικότατα περιοριστεί, όπως είπε, καθώς και σειρά άλλων μέτρων, και αφού θύμισε ότι στη λίστα του ΟΟΣΑ η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις από την άποψη των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει, υπογράμμισε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε κάποτε πραγματικά να κυβερνήσει θα έσπευδε τώρα να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας και με τα δύο χέρια, ώστε να μπει η χώρα ομαλά στην μεταμνημονιακή εποχή και να πάμε σε εκλογές κανονικά τα 2016 και να επιλέξει ο λαός. Φοβούνται όμως ότι τότε θα έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ η κατάσταση που δεν θα πιάνει η αντιμνημονιακή τους ρητορεία» εκτίμησε.

Σημείωσε ότι πριν 2,5 χρόνια υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να τιμωρηθεί η Ελλάδα για να παραδειγματιστούν άλλες χώρες. Εμείς το αποτρέψαμε αυτό. Κάποιοι θέλουν να μας επαναφέρουν εκεί» είπε, στη θέση της Ιφιγένειας, για να γίνουμε παράδειγμα προς αποφυγή.

Ο Αντώνης  Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η τελευταία μάχη που δίνεται για να μην ισοπεδωθεί η χώρα και να προχωρήσει χωρίς το βούρκο των ακροτήτων και την ντροπή των ελλειμμάτων, υποστηρίζοντας ότι «αξιοπρέπεια είναι να μην χρειάζεσαι νέα δάνεια για να πληρώσεις τα χρέη σου, να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται τις ξένες, να μην πληγώνει κανείς τη δημοκρατία. Τώρα είναι η ώρα να κάνουν οι βουλευτές το καθήκον τους και να μην πάει η χώρα σε εκλογές» επανέλαβε.