“Δεν συζητείται θέμα πρόωρων εκλογών. Δεν υπάρχει το ελάχιστο πρόσχημα” διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποδίδοντας τα σενάρια σε πιέσεις συμφερόντων. Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η πίεση της αντιπολίτευσης είναι και “απόρροια της απόφασης να εξυπηρετηθούν βραχυπρόσθεσμα και όχι μεσομακροπρόθεσμα ορισμένα συμφέροντα για να μην χάσουν την προνομιακή θέση στην οποία βρίσκονται”.
Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε “κάποιοι κύκλοι – συμφέροντα βιάζονται να πάμε σε πρόωρες εκλογές” και έφερε ως παράδειγμα τους σχολάρχες που πιέζουν να μην γίνουν αλλαγές εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι “οποιαδήποτε διαφοροποίηση ή αντίθεση από τα κυβερνητικά σενάρια για την επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων δεν αντιμετωπίζεται με εκλογές”.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως “δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών και εργαζόμαστε για να πάμε σε εκλογές το 2019”. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των συμφωνιών με τους δανειστές όταν η χώρα ανακτήσει το κύρος της και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά είπε, εντάσσονται οι διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα τους περασμένους μήνες και ο σχεδιασμός που θα αναπτυχθεί στην Ευρώπη το αμέσως προσεχές διάστημα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει και στο Συνέδριό του θα διαμορφωθεί προς ποια κατεύθυνση θα κινείται ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η κυβερνητική του θητεία είναι εν μέσω τρικυμίας και σημείωσε πως θα πρέπει να θωρακιστεί με αντισώματα για τις “ασθένειες” άσκησης της εξουσίας και να διαμορφωθούν συνειδητά βήματα για την υλοποίηση της ελπίδας.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών παρατήρησε πως οι 4 άδειες προκύπτουν από απόφαση της Βουλής και για να δοθεί πέμπτη άδεια θα πρέπει πάλι να υπάρξει απόφαση της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τόνισε ότι είναι μια τεράστια ιστορική αδικία, σημείωσε με νόημα ότι πλέον το θέμα είναι πιο ώριμο από ποτέ και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για το ζήτημα.