Nothing New

Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη άμεσης συμφωνίας με τους θεσμούς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, επέλεξε όμως να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τη συζήτηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους”.

Για άλλη μια φορά η Αμερική προχωρά σε δηλώσεις που κατά τα φαινόμενα είναι φιλικές προς την κυβέρνηση, χωρίς όμως να λέει τίποτα συγκεκριμένο και χωρίς να ασκεί την παραμικρή πίεση προς οιαδήποτε κατεύθυνση – με άλλα λόγια, η επίσκεψη του Lew -τουλάχιστον φαινομενικά- δεν μοιάζει να φέρνει κάτι καινούργιο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση, αλλά και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.