Τι αντιπροτείνει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις εργασιακές αλλαγές

Το ερχόμενο Φθινόπωρο θα είναι μια από τις πιο δύσκολες “αποστολές” της Κυβέρνησης, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα εργασιακά, αναμένεται να “δυναμιτίσουν” ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε την Πέμπτη με  το προεδρείο της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ). Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων η κ. Γεννηματά δήλωσε τα παρακάτω:

«Το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί, δεν αποδέχεται προτάσεις εξαθλίωσης των εργαζομένων. Δεν δεχόμαστε μείωση μισθών, ελεύθερες ομαδικές απολύσεις, επαναφορά του lock out. Προτείνουμε την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αποκατάσταση των ελεύθερων συμφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων».

Συνεχίζοντας η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι με βέτο του ΠΑΣΟΚ, το 2014, απορρίφθηκε τέτοια συζήτηση αλλά τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδέχθηκε και συζητά για δυσμενείς αλλαγές στους μισθούς και στο εργασιακό καθεστώς. Την ίδια ώρα άσκησε σκληρή κριτική στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι σιωπά και αφήνει περιθώρια για ανατροπές στα εργασιακά.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η απαραίτητη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να στηριχθεί και πάλι σε νέα μείωση του κόστους εργασίας.

«Αυτές οι λογικές οδηγούν σε αδιέξοδα, υπονομεύουν το αύριο της νέας γενιάς. Πρότεινα σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους, πλαίσιο για μια εθνική συμφωνία, τις προτάσεις μας για προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη, επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Ανάπτυξη που είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια των εργαζομένων. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας για το εργασιακό καθεστώς, τις συλλογικές συμβάσεις, τις αμοιβές των εργαζομένων. Προτάσεις που θα διαμορφώσουμε, μέσα από τον διάλογο και θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.