Αλ. Τσίπρας: Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες

Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η «περισσότερη Ευρώπη» δεν πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του αυταρχισμού και του απολυταρχισμού, αλλά αντίθετα σε μία «κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Τσίπρας επέρριψε τις ευθύνες στην Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων», στην Ευρώπη του Βορρά και του Νότου, ενώ σε ό,τι αφορά τον λαϊκισμό, εκτίμησε ότι αυτός τροφοδοτήθηκε από την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η Ε.Ε.

«Είμαστε εμείς που πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης σ’ όλη την Ευρώπη, για να πάμε τα πράγματα αλλιώς» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως, στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν πρώτες ρότα».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «σ’ αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι, ήδη πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή της Ευρώπης» και έκανε ειδική μνεία στις αυριανές εκλογές της Ισπανίας, στέλνοντας μήνυμα νίκης στο Podemos. «Μαζί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη» τόνισε με νόημα.

«Σηκώνουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος, έχουμε πλήρη γνώση του καθήκοντος μας» ανέφερε σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης και εξήγησε ότι τον Σεπτέμβριο λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσουμε τη συμφωνία αλλά και να προχωρήσουμε σε μία σειρά τομών.

«Τηρούμε την εντολή που έχουμε λάβει»

«Καταφέραμε να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, έχοντας φέρει εις πέρας τις κυριότερες δεσμεύσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, κινήθηκε στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε.

«H εμπιστοσύνη των πολιτών δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα των διαπιστευτηρίων της σκληρής διαπραγμάτευσης» υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα εξωφρενικά πλεονάσματα που είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς.

Από τη μείωση των πλεονασμάτων -πρόσθεσε- εξοικονομούμε 20 δισ. ευρώ, καθώς δεν είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτύχουμε παράλογους δημοσιονομικούς στόχους.

Τον Σεπτέμβριο, υπενθύμισε, αναλάβαμε δύσκολες δεσμεύσεις και τις φέραμε εις πέρας.

-Προστατεύσαμε το 95% των στεγαστικών δανείων για την α’ κατοικία

-Μεταρρυθμίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προχωρήσουμε στην 13η μείωση των συντάξεων

-Πετύχαμε μία ουσιαστική δέσμευση για το χρέος. Έχουμε έναν οδικό χάρτη για παρεμβάσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο

-Ανοίξαμε τη συζήτηση για ρεαλιστικούς όρους πλεονασμάτων, ύψους 1,5% – 2%, μετά το 2018

-Έχουμε κάνει αρκετά για την προστασία των αδύναμων, θεσπίσαμε το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία για τους ανασφάλιστους πολίτες, συνεχίζουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καθιερώσαμε τη δωρεά μετακίνηση των ανέργων

«Στόχος η επόμενη μέρα»

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κλείνει έναν κύκλο και σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής». «Έχουμε όραμα και σχέδια για τον τόπο και προχωρούμε στον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης» έσπευσε να προσθέσει.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου, διευκρίνισε, έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση. «Πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή της κρίσης, για τις ανάγκες της ανάπτυξης» σημείωσε.

Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη μείωσης της ανεργίας. «Πρέπει να δώσουμε δουλειές στους ανθρώπους, να επανεκκινήσουμε την οικονομία» τόνισε και επισήμανε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα πρέπει να στηριχθούν σε συνθήκες «γαλέρας». Στόχος, συνέχισε, είναι να μειώσουμε στο μισό την ανεργία, εντός της επόμενης πενταετίας.

«Θέλουμε μία ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται στη μείωση των μισθών, στις άθλιες συνθήκες εργασίας» συμπλήρωσε και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία σταθερών και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«Πρώτη φορά αριστερά-πρώτη φορά απλή αναλογική »

«Η ΝΔ δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτίζεται με τις πλέον αντεργατικές πολιτικές. Το δικό μας μοντέλο βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των επιλογών και συνεχίζουμε μια ανάπτυξη που δεν βασίζεται στην άρση κάθε προστατευτικού σχεδίου για την εργασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ανάπτυξη με στόχο να πέφτει σταδιακά η κοινωνία και τα οφέλη να κατανεμηθούν δίκαια. Είπε ακόμη ότι επιδίωξη είναι επίσης να υπάρξουν πόροι που θα στηρίξουν το κοινωνικό κράτος.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων διότι οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς διότι και η παραγωγικότητα τους θα βελτιωθεί τότε. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας.

«Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται και ένα νέο σχέδιο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα που επέλεξε να αναλάβει ευθύνες. «Θα επιδιώξουμε τομές και μεταρρυθμίσεις που θα εγγράφονται στις αξίες μας, είπε, ήρθε η ώρα να αποκτήσει η χώρα δίκαιο αναλογικό σύστημα. Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική με ισοτιμία της ψήφου των πολιτών», είπε. Σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για δίκαιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική. «Μέσα στις επόμενες ημέρες εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», ανέφερε.

Θέλουμε μια ανάπτυξη που να είναι προς όφελος των πολιτών και όχι για τους οικονομικούς δείκτες, είπε ο κ.Τσίπρας.