Σύσταση επιτροπής για το χρέος στη Βουλή από τον Μ. Μπαλαούρα

Στη συγκρότηση υποεπιτροπής για την απομείωση του Δημόσιου Χρέους προχωρά η Βουλή κατόπιν σχετικών επαφών με την κυβέρνηση μόλις λίγους μήνες μετά την κατάργηση της «Επιτροπής Αλήθειας» που είχε συστήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με πρωτοβουλία του Μάκη Μπαλαούρα και κατόπιν επαφών με την κυβέρνηση, ο στόχος είναι η απομείωση και όχι η διαγραφή που διεκδικούσε η Επιτροπή Αλήθειας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Συγκεκριμένα, την πρόταση συγκρότησης της υποεπιτροπής κατέθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έχει ενημερωθεί για το θέμα και η κυβέρνηση. Ο κ. Μπαλαούρας ανακοίνωσε ότι στην υποεπιτροπή θα συμμετάσχουν 21 βουλευτές από όλα τα κόμματα  (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από ΝΔ και έναν βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα) οι οποίοι θα καλούν για ακρόαση ειδικούς και εμπειρογνώμονες προκειμένου να ερευνηθούν οι δυνατότητες απομείωσης του Δημόσιου Χρέους. Τα περισσότερα κόμματα της Βουλής δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις επί της ουσίας αλλά προέβαλαν διαδικαστικές ενστάσεις. Αντίθετα, εντελώς αρνητική γνώμη εξέφρασε το ΚΚΕ. Ο κ. Μπαλαούρας προανήγγειλε μάλιστα ότι θα ενημερωθούν για το θέμα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Συνομιλώντας αργότερα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Μπαλαούρας υπογράμμισε ότι η νέα υποεπιτροπή σκοπεύει να αξιοποιήσει τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για τη διαγραφή του χρέους που είχε συγκροτηθεί επί της προεδρίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ανέφερε, όμως, ότι η υποεπιτροπή έχει πιο «ρεαλιστικούς» στόχους σε σχέση με την Επιτροπή Αλήθειας καθώς στοχεύει στην απομείωση και όχι στη διαγραφή. Επίσης σημείωσε ότι τον πρώτο ρόλο θα τον έχουν οι βουλευτές και όχι οι εμπειρογνώμονες όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή έχει ήδη συγκροτήσει και νέα επιτροπή Γερμανικών Αποζημιώσεων στα πρότυπα των πρωτοβουλιών της Ζωής Κωνσταντοπούλου.