Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ενώ τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην τελετή, το “παρών” έδωσε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, οι Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου, η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, βουλευτές, καθώς και μέλη των Υπουργικών Συμβουλίων του Ανδρέα Παπανδρέου που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όσο και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα και ντοκουμέντα σχετικά με την προσωπική και πολιτική δράση του πρώην Πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Το έργο και η ζωή του παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά μέσα από φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό.

Για τη δημιουργία της έκθεσης χρειάστηκαν τόσο ελληνικά όσο και ξένα αρχεία, δημόσια αλλά και ιδιωτικά κυρίως από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, την ΕΡΤ, την Τράπεζας της Ελλάδας, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κ.ά.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2016 ενώ το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά 09:00-16:00.

Για ομαδικές ξεναγήσεις που θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 12:00, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 210 3692429.