Τετ α τετ Τσίπρα - Καμμένου για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση

Ο εκλογικός νόμος καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τελευταίου, τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στρέφονται στο να καταθέσουν κοινή πρόταση.

Κατά τη συνάντηση των δύο πολιτικών η οποία κράτησε λιγότερο από μία ώρα, ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του αναφορικά με την ψήφο στα 17, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αλλά και την ψήφο των ομογενών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον Πάνο Καμμένο ότι «σε πολλά από αυτά μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος».

Έπειτα από τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή τονίζοντας ότι το ποσοστό πρέπει να παραμείνει ως έχει. Όσο για το μπόνους των 50 εδρών, ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά.

«Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν.

Όπως τόνισε, μετά από την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος «που θα προβλέπει αναλογικότερη εκλογή» και σε αποφάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει πριν γίνουν κυβερνητικοί εταίροι.Έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι «οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, που ο Πρόεδρός της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις.

Ακόμη πρόσθεσε ότι με τον Πρωθυπουργό συζήτησε και για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης και τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.