Μήνυμα Αλ. Τσίπρα: Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχτεί στην συντριβή της εργασίας

Σαφές μήνυμα στους δανειστές εν όψει της β’ αξιολόγησης αναφορικά με τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στα εργασιακά ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβνή της εργασίας, απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ακούγονται διάφορες απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίο να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την κοινή τους πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η β’ αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

«Το β’ εξάμηνο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία που βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα έχει αρχίσει αργά και σταθερά να αποκλιμακώνεται, τα δημοσια οικονομικά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της και ζήτησε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, υλοποιώντας τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά και ορίζοντας λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Σε ό,τι αφορά τη β’ αξιολόγηση όπου στο επίκεντρο θα τεθούν μεταξύ άλλων τα εργασιακά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της κατεδάφισης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Κληθείς να σχολιάσει το επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.» ανέφερε με νόημα και υπενθύμισε ότι πέρα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη».

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσίπρας θύμισε τα σενάρια που έκαναν ορισμένοι για Grexit λέγοντας ότι «σήμερα φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα, ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για την Ευρώπη». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσει η Ευρώπη το όραμά της με στόχο «να πείσουμε τους λαούς ότι η κοινή μας προοπτική είναι αναγκαία» και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη και πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτό».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιλυθεί με τα εργαλεία της ξενοφοβίας, των τειχών και των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παλεύει για να αναδείξει ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» ενώ έκανε ειδική αναφορά για την μείωση που παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές και ο θάνατος αθώων ανθρώπων στο Αιγαίο.

Καταλήγοντας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κυπριακού ότι «στηρίζουμε τις συνομιλίες για λύση επί των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση που θα εμπεδώνει το αίσθημα της ασφάλειας χωρίς κατοχικά στρατεύματα».