Δημοσκόπηση: Κλείνει η "ψαλίδα" ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά το κλείσιμο της Αξιολόγησης

Η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου και η άποψη της κοινής γνώμης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καταγράφονται σε δημοσκόπηση του διενήργησε η Κάπα Reasearch για «Το Βήμα της Κυριακής».

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ΝΔ, αλλά με μειωμένη τη διαφορά στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί (σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Την είσοδο στην Βουλή εξασφαλίζει η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, .Η “Πλεύση Ελευθερίας” περνά το κατώφλι του 3%, αφού συγκεντρώνει 3,2%.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν δύο πολύ κρίσιμες παράμετροι. Το πολύ υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (32,4%), που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανατροπής των ποσοστών που αυτή τη στιγμή καταγράφονται και η ρευστότητα της εκλογικής συμπεριφοράς που προκύπτει από το επίσης πολύ υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων που, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, δηλώνουν ότι σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφος τους (42,8%).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο συσχετισμός δύναμης των δύο κομμάτων βρίσκεται στα επίπεδα του Μαΐου του 2012.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μια μονάδα διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς συγκεντρώνει 29,1% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η πλειοψηφία (39,5%) απαντά “κανένας απ’ τους δυο”.

Ακόμη, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν:

ΣΥΡΙΖΑ 17,3% (με αναγωγή 25,6%)
ΝΔ 20,8% (με αναγωγή 30,8%)
Χρυσή Αυγή 5,9% (με αναγωγή 8,7%)
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5% (με αναγωγή 7,4%)
ΚΚΕ 5,1% (με αναγωγή 7,5%)
Ποτάμι 2% (με αναγωγή 3%)
ΑΝΕΛ 2,3% (με αναγωγή 3,4%)
Ένωση Κεντρώων 3,1% (με αναγωγή 4,6%)
Λαϊκή Ενότητα 1,2% (με αναγωγή 1,8%)
Εθνική Ενότητα/ΛΑΟΣ 1,1% (με αναγωγή 1,6%)
Πλεύση Ελευθερίας 2,2% (με αναγωγή 3,2%)
Άλλο Κόμμα 1,6% (με αναγωγή 2,4%)