Διάσκεψη στη Βιέννη για τα Δυτικά Βαλκάνια - Προσκλήθηκε και η Ελλάδα

Προσκεκλημένη στη δεύτερη Διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια με θέμα την προσφυγική κρίση θα είναι η Ελλάδα. Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα μέσα καλοκαιριού στη Βιέννη ενώ υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δεν είχε προσκληθεί την προηγούμενη φορά.

Η αυστριακή κυβέρνηση προγραμματίζει τη Διάσκεψη για τα μέσα Ιουλίου, ενώ πρόκειται να προηγηθούν συναντήσεις των ηγεσιών της Αστυνομίας των ενδιαφερόμενων χωρών.

Όπως δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη συνάντησή του στο Μόναχο με τον τοπικό Υπουργό Εσωτερικών του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, η Διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλίσει πως «η Διαδρομή των Βαλκανίων παραμένει κλειστή».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών, Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης θα βρεθούν η «κοινή αξιολόγηση του Status quo, μία ανάλυση της κατάστασης και ζητήματα ενδεχομένων μέτρων».

Αρχικά προγραμματίζεται για τις 21 Ιουνίου μία συνάντηση των ηγεσιών των συνοριοφυλάκων, στην οποία είναι προσκεκλημένες τόσο οι χώρες των Δυτικών και Ανατολικών Βαλκανίων, όσο επίσης η Αυστρία, η Ελλάδα και η Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσει στις 30 Ιουνίου, η συνάντηση στη Βιέννη των αρχηγών των Αστυνομιών αυτών των χωρών.

Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο, η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα τότε Υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά και ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία) με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Στη Διάσκεψη -η οποία, λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα της είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά επίσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου- είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών.

Στη διάρκεια ομιλίας του στην ελληνική Βουλή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τότε απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας, μιας χώρας με μεγάλη ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συγκαλεί “παρασυσκέψεις” για το προσφυγικό, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών, παρατηρώντας ο ίδιος πως «είναι κοινή ομολογία ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης και ειδικά αυτών που αφορά άμεσα».