Αισιοδοξία ότι το Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα

Περισσότερο από μισή ώρα διήρκεσε το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Στην συνάντηση η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη του αυριανού Eurogroup, στον απόηχο της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την Βουλή, το βράδυ της Κυριακής. Πέραν των θεμάτων που άπτονται της αξιολόγησης και της πορείας του ελληνικού προγράμματος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς και το ζήτημα του Προσφυγικού, το οποίο θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν το μεσημέρι η Άγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

Σε ανάρτηση που έκανε ο κ. Τσίπρας από την Κωνσταντινούπολη ανέφερε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» και υπογράμμισε πως «ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο».

merkel tsipra konstadinoypoli 6

Λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας «ανέβασε» και μια φωτογραφία από το ραντεβού του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ αναφερόμενος στη σύντομη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ερντογάν, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών υπό τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, έγραψε πως έγινε σε φιλικό κλίμα.

alexis merkel toyrkai neo erdogan 5

Να μπει ένα τέλος στις υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται ζήτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη και εκτίμησε ότι χρειάζεται ένα «αξιόπιστο σύστημα» για να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση προγραμμάτων.

«Πολύ συχνά δίνονται υποσχέσεις για δωρεές, όμως τα χρήματα δεν ακολουθούν ώστε να τοποθετηθούν στα προγράμματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι έχουμε ανάγκη ένα «σύστημα που αντέχει, αξιόπιστο».

Η διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. Νωρίτερα στις 17:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ερντογάν: Να μοιραστούν τα βάρη του Προσφυγικού

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε αιχμές εναντίον της Ε.Ε. λέγοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατ. πρόσφυγες και ποτέ δεν θα κλείσει τις πόρτες της στους πρόσφυγες και στην ανθρωπότητα, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις και τα βάρη να μοιραστούν.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει όλα αυτά τα χρόνια που 10 δισ. δολάρια και έχει λάβει ως βοήθεια μόνο 455 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν σε δήλωσή του αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως «γειτονικές χώρες που έχουν αναλάβει μεγάλη ευθύνη, δικαιούνται μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα» και τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και περιμένουμε από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, να αναλάβουν δεσμεύσεις».

Την ίδια ώρα πάντως έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου διεξάγεται η σύνοδος βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας τη στάση των ισχυρών του κόσμου απέναντι στην προσφυγική κρίση που ζει η ανθρωπότητα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας θα έχει ομιλίες και παρεμβάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ:
Το πρόγραμμα ξεκινά με την υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center), 07:30-07:50. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται η συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον γγ του ΟΗΕ και ακολουθεί η Τελετή Έναρξης Εργασιών της Συνόδου. Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης.