Προεδρική εκλογή: Πιο δύσκολη η εξίσωση μετά το πρώτο αποτέλεσμα - Κρίσιμες αποφάσεις για Σαμαρά-Βενιζέλο

Κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου ήταν τελικά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πυροδοτώντας σειρά σεναρίων για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια και ιδιαίτερα ανάμεσα στην 2η και στην 3η και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Με βάση τις κυβερνητικές διαρροές, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την πρώτη ψηφοφορία προσδιοριζόταν κοντά στους 165 ψήφους, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί η δυναμική για σταδιακή προσέλκυση, κατά τις δύο άλλες ψηφοφορίες, και άλλων 15 ψήφων. Η προοπτική δεν έμοιαζε εύκολη αλλά δεν ήταν και ακατόρθωτη.

Εντούτοις, ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε με αποτέλεσμα οι μέρες που απομένουν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου και πολύ περισσότερο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου να εκτιμάται ότι θα κυριαρχηθούν από πιέσεις, διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές επαφές κάθε είδους.

Ήδη, πριν την πρώτη ψηφοφορία είχε αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο εκ νέου η προοπτική επίτευξης μιας ενδιάμεσης βραχύχρονης λύσης η οποία θα επιτρέψει την εκλογή προέδρου στη βάση κάποιου είδους συναίνεσης. Στο σενάριο αυτό εντάσσεται ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, που θα είχε ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον καθορισμό του πλαισίου της επόμενης μέρας από το μνημόνιο, δηλαδή την υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης επιτήρησης, πιθανότατα την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και τον ορισμό ημερομηνίας πρόωρων εκλογών για μέσα στο 2015.

Το σκεπτικό αυτό, το οποίο με διάφορους τρόπους και τόνους, έχει τεθεί τόσο από Ανεξάρτητους βουλευτές, εκ των οποίων με εξαίρεση τον Σπύρο Λυκούδη οι υπόλοιποι δήλωσαν «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, αλλά και από βουλευτές κομμάτων (της ΝΔ όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, της ΔΗΜΑΡ, όπως η κ. Ρεπούση κλπ), στις περισσότερες εκδοχές του δεν συμπεριλαμβάνει τον Αντώνη Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού. Επίσης, δεν λείπουν, ήδη, και οι φωνές που κάνουν λόγο για αναγκαιότητα αλλαγής του υποψηφίου Προέδρου κατά την τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να υπερσκελιστεί ευκολότερα το αδιέξοδο.

Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό..

Αρνητική φαίνεται να είναι και η Κουμουνδούρου, της οποίας κύκλοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το οποίο εκτιμούν ότι εξελίχθηκε θετικότερα από ό,τι περίμεναν.

Ωστόσο, οι δηλώσεις ορισμένων βουλευτών έδωσαν την εντύπωση ότι επαναφέρουν το αίτημα αυτό επί τάπητος ακόμη πιο έντονα.

Εκτός από τους ανεξάρτητους βουλευτές, και η Ντόρα Μπακογιάννη, αφού δήλωσε ότι περίμενε περισσότερες ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα και τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες τόσο από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να δημιουργήσουν εκείνο το κλίμα που θα επιτρέψουν στους βουλευτές να ψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Υπάρχει περιθώριο για πολιτικές κινήσεις και διακομματικές ζυμώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή», εκτίμησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ανοιχτά έθεσε το θέμα ο Γιάννης Κουράκος, ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Πειραιά, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είπε ότι θέτει τρεις προϋποθέσεις για να ψηφίσει Πρόεδρο: τη σύσταση κυβέρνησης εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους «γιατί το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά 4-5 γενιές Ελλήνων», την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών.

«Χρειάζεται ευρύτερη συνεννόηση και να γίνει δεκτό το αίτημα για εκλογή Προέδρου, αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογές», υπογράμμισε ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση, την Πέμπτη το πρωί, του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Πάνο Καμμένο μετά από πρωτοβουλία του πρώτου.

Οι προσδοκίες και το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας

Θεωρητικώς πέντε είναι οι ψήφοι που το Μαξίμου φερόταν να περιμένει να έχουν άλλη χροιά. Η μία είναι του Παναγιώτη Μελά, που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και οποίος είχε, με δηλώσεις του, δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα ψήφιζε τον Σταύρο Δήμα. Τελικά δήλωσε «παρών» και στη συνέχεια μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι εξαρχής ήταν 60% με το Σ. Δήμα και 40% ενάντια και ότι στις επόμενες ψηφοφορίες θα είναι πιο θετικός.

Η δεύτερη ψήφος που αρκετοί ενέτασσαν υπέρ του κ. Δήμα αλλά τελικά δεν επαληθεύτηκαν, ήταν αυτή του Γιάννη Κουράκου.

Πολλοί στις ψήφους υπέρ του κ. Δήμα προσμετρούσαν και αυτές των δύο ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, των Ευστάθιου Μπούκουρα, ο οποίος αποφυλακίστηκε λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία από τις φυλακές Ναυπλίου, και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, οι οποίοι, τελικά, δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Παραμένει ερώτημα αν θα εμφανιστούν στις επόμενες δύο ψηφοφορίες.

Σχολιάστηκε και η απουσία από την αίθουσα του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Γιοβανόπουλου, που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Για ορισμένους είχε συμβολική σημασία για ορισμένους άλλους όμως οφειλόταν απλώς στο ότι ο κ. Γιοβανόπουλος έχει στενή φιλική σχέση με τον Γιώργο Κασαπίδη ο οποίος απουσίασε γιατί έχασε αιφνιδιαστικά τον πατέρα του.

Ο κ. Κασαπίδης συγκαταλέγεται στις θετικές ψήφους για τον Σταύρο Δήμα.

Συγκεκριμένα το Σταύρο Δήμα ψήφισαν εκτός των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου. «Παρών» ψήφισαν οι Βύρωνας Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος.