"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει συστημικό κόμμα"

Στο ραδιόφωνο των “Παραπολιτικών” μίλησε σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας ότι όσοι ανήκουν στο κόμμα δεν έχουν εγκαταλείψει τα όνειρά τους για αλλαγές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει συστημικό κόμμα. Προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ταυτόχρονα να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες τομές που είναι στο πρόγραμμα της Αριστεράς», ανέφερε ο κ. Ρήγας.

Σε ερώτηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε περίπου δύο εβδομάδες, θα οριστικοποιήσει τον οδικό χάρτη για το συνέδριο. Η προετοιμασία των θέσεων και του καταστατικού έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική του αποδοχή».

Ο γραμματέας της ΚΕ υπογραμμίζει ότι το επικείμενο συνέδριο πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο και να δώσει μεγάλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει έως τώρα, ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που βρίσκεται στην κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει στραμμένο το βλέμμα της όλη η προοδευτική Ευρώπη, ελπίζοντας να πετύχει αυτό το εγχείρημα», αναφέρει ο κ. Ρήγας, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη σημειώνει ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε επιβολή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είχαν ενταχθεί και μεγάλα κομμάτια της Σοσιαλδημοκρατίας». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική πια, υπάρχει η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας».

Αυτό το πλαίσιο, τονίζει, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις να επανέλθει η Ευρώπη στον βασικό πυρήνα των αξιών της, και «σε αυτή την κατεύθυνση όσοι αντιλαμβάνονται το διαφορετικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, μπορούν και θα είναι σύμμαχοι σε αυτή τη προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο».