"Χωρίς τις παρεμβάσεις μας δεν θα δίναμε συντάξεις - Ο Μητσοτάκης τα παίζει όλα στη ρουλέτα και θα χάσει"

Την ικανοποίηση από την πορεία που έχει διαγράψει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση αλλά και την βεβαιότητα ότι το μέλλον της Ελλάδας θα είναι πολύ καλύτερο, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και την πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα.

Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, οι φορολογούμενοι σε 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση, ή και ελάφρυνση, ενώ πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστεί επιβαρύνσεις.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, με τις όποιες ενστάσεις φυσικά, αναγνωρίζει τη σκληρή μας προσπάθεια για προοδευτικές τομές σε δύσκολες συνθήκες» πρόσθεσε.

«Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα όπως και τα προηγούμενα χρόνια αλλά να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας αποφασίσαμε να πρωτοτυπήσουμε αναλαμβάνοντας να θέσουμε στην κρίση του λαού τη συμφωνία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κληθήκαμε να τηρήσουμε μια δύσκολη συμφωνία με δικλείδες ασφάλειας. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους αδύναμους, με προστασία συντάξεων, μισθών και της πρώτης κατοικίας» σημείωσε.

«Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να περικοπούν συντάξεις, χωρίς να θιγεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών και των συνταξιούχων, πάνω απο 2,1 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν σύνταξη αθροιστικά έως 1.300 ευρώ» υποστήριξε. «Αυτό το καταφέραμε γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατέψουμε τους αδύναμους και τους χαμηλοσυνταξιούχους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε δε ότι χωρίς παρεμβάσεις σε λίγα χρόνια από τώρα μπορεί να βρισκόμασταν στο φάσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε καν συντάξεις. «Με ή χωρίς συμφωνία η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό ήταν μονόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τηρήθηκε η δέσμευσή μου για τους αγρότες ότι ο συνδυασμός φορολογικού – ασφαλιστικού είναι ευνοϊκός», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστεί επιβαρύνσεις και εξασφαλίζει γεράματα αξιοπρέπειας.», επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για τους αγρότες.

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε ότι «συντάχθηκε με προοδευτικότητα και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, ενώ παίρνει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση». Οι φορολογούμενοι σε 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση, ή και ελάφρυνση, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε σήμερα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο, ενώ το 71% των φορολογουμένων με μεικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει μικρότερο φόρο.

«Σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας» επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντοπολίτευσης λέγοντας ότι δεν βοήθησε στη διαμόρφωση «κόκκινης γραμμής» στο ασφαλιστικό τονίζοντας χαρακτηριστικά: «μας χλεύαζαν, έλεγαν κάποιοι βγάλτε τα μόνοι σας με τους δανειστές και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής».

Από τα πυρά του Πρωθυπουργού δεν ξέφυγε και η Νέα Δημοκρατία, η οποία -όπως είπε- ταυτίζεται με το ΔΝΤ και τους πιο σκληρούς νεοφιλελεύθερους, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες. Στη συνέχεια κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε κατηγορώντας προσωπικά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης τα παίζει όλα στη ρουλέτα ποντάροντας στο μαύρο, αλλά η μοίρα αυτών που τα παίζουν όλα τα χάνουν όλα». Η ΝΔ έκανε θεσμικό ατόπημα επιτιθέμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, ενώ τα κόμματα της Κεντροαριστεράς σχολίασε ότι «έχουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ταυτιζόμενα με τη ΝΔ».

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θράσος επιτιθέμενος σε αναφορές των ΜΜΕ που μίλησαν για αιφνιδιασμό, δηλώνοντας ότι έγινε εκτενής διάλογος επί πέντε μήνες. Όπως είπε, «Είχαμε το χρόνο να προχωρήσουμε σε διάλογο με όλους τους φορείς και βελτιώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό κατατίθεται αύριο, Σάββατο, στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ ψηφίζεται την Κυριακή το βράδυ.