"Ψήνεται" ανασχηματισμός - Τα ονόματα που "παίζουν"

Η παραφιλολογία περί ανασχηματισμού που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες δεν αποκλείεται να γίνει σύντομα πράξη από τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε, είναι γνωστή η επιθυμία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να εγκαταλείψει την “ηλεκτρική καρέκλα” του Υπουργείου Οικονομικών ενώ ένα γλωσσικό ολίσθημα την Τετάρτη στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του Σώματος να προσφωνεί τον Πάνο Καμμένο Υπουργό Εξωτερικών, έχει εκληφθεί από τους πολιτικούς συντάκτες ως… “κάρφωμα” των ζυμώσεων που πραγματοποιούνται εντός της κυβέρνησης.

Οι ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου, άλλωστε, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν εντός κυβέρνησης και με τις ίδιες «ποσοστώσεις».

Οι “φευγάτοι”

Ευκλείδης Τσακαλώτος

European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Nov. 9, 2015 / ?????????? ??? ???????? ??????????? ??? ????????? ???? ?????????, ???? 9 ?????????, 2015

Σε περίπτωση που αποχωρήσει από την κυβέρνηση, θα πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείεσας αποχώρησης. Πρόσφατα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Γ. Σταθάκη και Γ. Κατρούγκαλο ο Υπουργός Οικονομικών είχε υπαινιχθεί δημοσίως ότι μπορεί να παραιτηθεί ακόμη και πριν κλείσει η αξιολόγηση, καθώς, αν οι θεσμοί επιμείνουν σε μείωση του αφορολόγητου, το νομοσχέδιο αυτό δεν θα φέρει την υπογραφή του. Άλλωστε, ο κ. Τσακαλώτος είναι και μέλος της εσωκομματικής ομάδας των 53 οι οποίοι διατυπώνουν ηχηρές ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική.

Επικρατέστερος για τη θέση του εμφανίζεται ο νυν αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης.

Νίκος Τόσκας

τοσκαςΟ Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έχει κατά καιρούς δυσαρεστήσει μέλη της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί. Δημοσιογραφικές πληροφορίες σημειώνουν ότι για την θέση του ακούγεται το όνομα του Χρήστου Ζώη, πρώην βουλευτή και κοινοβουλευτικoύ εκπροσώπου της ΝΔ, που διεγράφη επειδή καταψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο, το 2012 και προσχώρησε στους ΑΝΕΛ, όπου δεν εξελέγη βουλευτής. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου, διετέλεσε υπουργός Ναυτιλίας, γι’ αυτό δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει σε αυτή τη θέση τον Θ. Δρίτσα.

Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Παρασκευόπουλος

σκουρλετηςΟι επιδόσεις του Υπουργού περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη δεν κρίνονται ικανοποιητικές από τον Πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να αποχωρήσει. Η ίδια εκτίμηση υπάρχει και για τον  Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, μετά και τις δημόσιες αντιδράσεις του για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco., καθώς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Δυσαρέσκεια υπάρχει και για το δίδυμο Ξανθός – Πολάκης.

Οι “σταθεροί”

Πάνος Καμμένος

καμμενοςΗ σταθερή παρουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση δεν αμφισβητείται από πουθενά. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει αν θα επαληθευτεί το “γλωσσικό ολίσθημα” του κ. Βούτση. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Καμμένος θα μετακομίσει στο ΥΠΕΞ και η θέση του Υπουργού Άμυνας θα “χηρέψει”.

 

 

Γιάννης Μουζάλας
μουζαλαςΟ Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαίρει της εκτίμησης του Πρωθυπουργού και, παρά τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου μετά την εκ παραδρομής – κατά δήλωση του ιδίου – αναφορά στα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, πιστώνεται την, κατά το δυνατόν, αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού. Το μόνο ερώτημα είναι αν ο τίτλος του αναπληρωτή Υπουργού παραμείνει υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εσωτερικών ή αν θα υπαχθεί απ’ ευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτή ενδεχομένως να είναι και η μοναδική «δομικού» τύπου αλλαγή στη νέα κυβέρνηση.

Κουρουμπλής, Γεροβασίλη, Φίλης

κουρουμπλης 2Δεν αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα ο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ωστόσο μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και το Εσωτερκών να περάσει στα χέρια της Ολγας Γεροβασίλη. Η… καραμπόλα θα φέρει σε αυτή την περίπτωση στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον νυν αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη.

Τέλος, σταθερός πρέπει να θεωρείται και ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης,  παρά τις ζωηρές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, ιδίως για τις θέσεις του για ιστορικά γεγονότα.

Και οι… “νέοι”

Φώτης Κουβέλης
kouvelisΜόνο νέος δεν θεωρείται στην πολιτική ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αναμένεται να ‘εξαργυρώσει’ το φλερτ των τελευταίων μηνών, που κατέληξε σε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρώην αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, θεωρείται αρκετά πιθανό να πάρει τη θέση του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, πεδίο που του είναι εξαιρετικά γνώριμο από προηγούμενη θητεία του.

 

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Ξάνθου, δεν αποκλείεται να αναλάβει το υπουργείο Υγείας η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θέση ωστόσο στην οποία θα επιθυμούσε να επιστρέψει ο νυν Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Κουρουμπλής.

Γιάννης Ταφύλλης, Τζανέττος Φιλιππάκος

Σε περίπτωση αναβάθμισης του νυν αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα σε Υπουργό,  ο νυν γ.γ. Άμυνας, ο οποίος, σημειωτέον, «τρέχει» το προσφυγικό, θα αναβαθμιστεί επίσης σε αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας. Αναβάθμιση επιδιώκει ο Πάνος Καμμένος και για τον αναπληρωτή Γ.Γ. του υπ. Εσωτερικών Τζαννέτο Φιλιππάκο που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ.

Τέλος, για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σοβαρή υποψηφιότητα θέτει ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος έχει λάβει σχετικές υποσχέσεις από το Μαξίμου.