Μήνυμα Ντράγκι με αποδέκτη τη Γερμανία: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη απέναντι στα κράτη-μέλη

Μήνυμα για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ έστειλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στη Γερμανία ο Μάριο Ντράγκι, μετά την κριτική που δέχτηκε από τον Β. Σόιμπλε για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν υπακούει στους πολιτικούς.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ θα διατηρηθεί για όσο διάστημα χρειαστεί, διευκρινίζοντας ότι «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για τη στήριξη της οικονομίας». «Η ΕΚΤ φροντίζει τη σταθερότητα των τιμών για όλη την Ευρωζώνη… όχι μόνο για τη Γερμανία. Η ΕΚΤ δρα με βάση το θεσμικό πλαίσιο… όχι με βάση τι θέλουν οι πολιτικοί. Οι πολιτικές μας δεν διαφέρουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλον τον πλανήτη. Οι πολιτικές μας είναι με βάση την αποστολή της ΕΚΤ και δίνουν χρόνο για την εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών», ανέφερε.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι ο σκοπός τους είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησία της τράπεζας.

Υπερασπίστηκε τις πολιτικές της ΕΚΤ, καθώς όπως είπε, είναι αποτελεσματικές, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τα πρόσφατα μέτρα του Μαρτίου αποδίδουν, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες οικονομίας στην Ευρωζώνη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι η μόνη που έχει στηρίζει την ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Οι τράπεζες δεν έχουν πληγεί από τα αρνητικά επιτόκια», υπογράμμισε, αλλά, αντιθέτως, «τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν ωφελήσει τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών». Τα χαμηλά επιτόκια είναι σύμπτωμα της χαμηλής ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει πως «εάν θέλουμε υψηλά επιτόκια χρειαζόμαστε υψηλή ανάπτυξη», αποσαφήνισε.

Επεσήμανε ότι «οι πολιτικές της ΕΚΤ δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το στόχο της σταθερότητας των τιμών» και διευκρίνισε ότι «εάν υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες στις πιστωτικές συνθήκες της Ευρωζώνης, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποχρέωση των Κυβερνήσεων αλλά και της Ευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τη στήριξη της οικονομίας και να προωθήσουν δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο ενός Brexit, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι «περιμένουμε να συνεχιστεί η αστάθεια στις αγορές έως και το βρετανικό δημοψήφισμα», και υποστήριξε ότι «η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε> είναι αμοιβαία επωφελής».