Μ. Σουλτς: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε η ελληνική πλευρά. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας μεταξύ των δύο ανδρών, διαπιστώθηκε κοινός τόπος και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποδέχθηκε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα και ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να εξηγήσει, επί της ουσίας, τα δύο νομοσχέδια και να επαναλάβει την ελληνική θέση, ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως.

Την πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ. Την κ. Τσίμερ συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

Ακολουθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε δύο αναρτήσεις στο Twitter που δήλωνε τις προθέσεις του. Συγκεκριμένα στο δέυτερο tweet του ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας». Συγκεκριμένα, στις δύο αναρτήσεις του, ο Πρωθυπουργός αναφέρει:

– «Συνάντηση με τον πρόεδρο Σουλτς, με τον οποίο έχουμε κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη».
– «Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου το απόγευμα να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Κοινή εκτίμηση ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα φέρεται, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, να υπήρξε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν “απόλυτη ικανοποίηση” από το αποτέλεσμα της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε “πλήρη κατανόηση” για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.