Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου

«Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εταίροι» δήλωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Μάλιστα τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, καθώς η Ελλάδα έχει υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις που πληρούν τους στόχους» και επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την επόμενη Δευτέρα, μετά την εαρινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον. Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον.

Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για σενάρια εσκεμμένης κωλυσιεργίας στο κλείσιμο της αξιολόγησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που, όπως παρατήρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν έχει επαληθευτεί.

Σε ό,τι αφορά την τακτική της ΝΔ για μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι αντικατοπτρίζει την αντίληψη της ΝΔ για τον δημόσιο διάλογο και πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις και η ΝΔ απαντά με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις. Οφείλονται αυτές οι απαντήσεις δημοσίως στον ελληνικό λαό”.

Για το προσφυγικό η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «επιταχύνουμε την μεταφορά μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ υπογράμμισε ότι «η εκκένωση της Ειδομένης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης». Η κ. Γεροβασίλη καταδίκασε ξανά την στάση των σκοπιανών αρχών και κάλεσε εκ νέου τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη.

«Τα γεγονότα στην Ειδομένη ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Ενημερώνουμε του πρόσφυγες ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και τους καλούμε να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι «παρακολουθούμε την δράση των ΜΚΟ και εξετάζουμε αν χρειαστεί τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης». Ερωτηθείσα για την ολοκλήρωση της εκκένωσης της Ειδομένης η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι προβλέπεται να γίνει έως το Πάσχα.

Παράλληλα σημείωσε ότι “η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες” και πρόσθεσε ότι “ήδη από τον Πειραιά αποχώρησαν περισσότερα από 1.000 άτομα που μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά και ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες”.

Στο επίπεδο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ενημέρωσε πως έως την Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες επισημαίνοντας ότι «από τη διαδικασία θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια. Εντός των ημερών θα εκδοθεί η τιμή της εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια». ΣΕ ό,τι αφορά την αξιολόγηση η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και πρόσθεσε ότι περισσότερα στοιχεία θα δώσει ο Ευ. Τσακαλώτος πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

«Έχει καταγραφεί διάσταση με το ΔΝΤ το οποίο συνδέει την αξιολόγηση με την διευθέτηση του χρέους. Το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν εμπεριέχει το ζήτημα του χρέους, αλλά μετά από αυτή θα ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό προβλέπει η συμφωνία. Δεν βλέπουμε αυτή την εμπλοκή ως κάτι που έχει δημιουργήσει θέμα» ανέφερε χαρακτηριστική η κυβερνητική εκπρόσωπος. Κληθείσα να σχολιάσει την αποχώρηση του κουαρτέτο χθες τα ξημερώματα από τις διαπραγματεύσεις η κ. Γεροβάσιση σημείωσε με νόημα ότι “ήταν δύσκολο να καταγραφούν όλα αυτά μέσα σε ένα βράδυ,κ αλλά είμαστε κοντά στο τέλος” ενώ διέψευσε όλα όσα ακούστηκαν περί μπλόκου των διαπραγματεύσεων. «Η διαδρομή για να κλείσουμε είναι πολύ πολύ μικρή. Είμαστε στην ολοκλήρωση του plan A» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το κομμάτι της συμφωνίας με την Cosco ολοκληρώνεται βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού σημείωσε Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι το κομμάτι της συμφωνίας με την COSCO ολοκληρώνεται βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού.