Προς όφελος της Ελλάδας το κλείσιμο των συνόρων λέει ο Ιβάνοφ

Tα Σκόπια δεν ζήτησαν ποτέ τον αποκλεισμό της Ελλάδας από πρωτοβουλίες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της FYROM Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Οι χώρες προορισμού των ασυλούχων και των οικονομικών μεταναστών πάντα έθεταν την ατζέντα. Εμείς απλώς εξορθολογίσαμε τις πολιτικές μας με βάση την τρέχουσα πραγματικότητα» λέει στο ΒΗΜΑ ο Ιβάνοφ .

Όπως εξηγεί «όταν οι χώρες προορισμού ήταν πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ήμασταν το πιο εργατικό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο μέρος του περάσματος. Από τη στιγμή που άρχισαν να εφαρμόζουν περιορισμούς και ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να δέχονται νέες αφίξεις, θα κατακλυζόμασταν από ένα πρόβλημα που ουσιαστικά μπορούσε να διαχειριστεί μόνο η ΕΕ, της οποίας δεν είμαστε μέλος και γνωρίζετε ποιος μας αποτρέπει και για ποιον λόγο».

«Η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου δεν είναι εις βάρος της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως προς όφελός της» σημειώνει ο Γκιόρκι Ιβάνοφ  και προσθέτει πως «παρά τον κλειστό διάδρομο κάθε βράδυ καταγράφουμε περί τις 100 απόπειρες παράνομης εισόδου. Φαίνεται ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα αποτυγχάνουν να συλλάβουν τη σοβαρότητα των κινδύνων ασφάλειας που προκύπτουν από την κρίση. Υπάρχουν, ήδη, ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες αλλά και τους ύποπτους για τρομοκρατικές επιθέσεις χρησιμοποίησαν την βαλκανική οδό».