"Η Ευρώπη σε νευρική κρίση"

Για μια Ευρώπη σε “νευρική κρίση” έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τζιάνι Πιτέλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία.

«Οι πρόσφυγες βλέπουν μια Ευρώπη σε νευρική κρίση, που κλείνει σύνορα, μια μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν ήταν άλλο από το προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη της συσπείρωσης των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι η ακροδεξιά ρητορεία «βρίσκει έδαφος» λόγω των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται.

Συνεχίζοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μίλησε για «τριπλή κρίση» σε οικονομία, προσφυγικό και ασφάλεια. Αναφερόμενος στον κ. Πιτέλα, τον χαρακτήρισε ως έναν «φίλο» της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε «βολές» εναντίον των χωρών της λεγόμενης ομάδας Βίζενγκραντ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς απόλυτο σεβασμό στους κοινούς κανόνες και τις κοινές ευθύνες.

Μάλιστα, τόνισε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προσθέτοντας ότι η αλληλεγγύη δεν σταματά εκεί που ξεκινούν οι δημοσκοπήσεις ούτε μπροστά σε «εκλογικές αναμετρήσεις».

Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.