«Εάν έως τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα» υπογράμμισε ο Ολλανδός Υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, ο οποίος προεδρεύει του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Ντάικχοφ επισήμανε ότι στις 6-7 Μαρτίου αναμένεται να αυξηθεί η εισροή των προσφύγων καθώς φτιάχνει ο καιρός και εξήγησε πως γι’ αυτό είναι αναγκαίο να έχουν βρεθεί λύσεις έως τότε και συγκεκριμένα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. «Εάν δεν έχουν μειωθεί οι αριθμοί, τότε πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα και να προχωρήσει η Ε.Ε. στην εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης» σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης ενώ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων τονίζοντας ότι «ορισμένα κράτη-μέλη αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα στα σύνορά τους. Πρέπει όμως να υπάρχει συντονισμός έτσι ώστε να αποφευχθεί το ξήλωμα της Σένγκεν».
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στη Βιέννη, ο κ. Ντάικχοφ παρατήρησε ότι «είναι λογικό να θέλουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των ροών και να βεβαιωθούν ότι δεν παίρνει η κάθε χώρα διαφορετικά μέτρα, δηλαδή να γίνονται άλλα στη μια μεριά των συνόρων και άλλα στην άλλη».
Ερωτηθείς για τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο περασμένη Σύνοδο Κορυφής, όπου απείλησε να μην υπογράψει τη συμφωνία με τη Βρετανία, ο Ολλανδός Υπουργός είπε ότι καθένας μπορεί να επιλέξει την τακτική που θα χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση, ωστόσο σημείωσε πως «πρέπει να βρούμε λύσεις» που θα βοηθούν τους πρόσφυγες, αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και αυτά που «αντέχει» η Ευρώπη.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος της Ουγγαρίας να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με τις ποσοστώσεις των μεταναστών λέγοντας με νόημα ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διεξάγει δημοψηφίσματα. Φαίνεται να είναι αρκετά δημοφιλές αυτές τις μέρες για τα ευρωπαϊκά θέματα», εν όψει της συνάντησης της Δικαιοσύνης της Ε.Ε και Εσωτερικών Υποθέσεων. Την ίδια ώρα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν επανέχρεται στην κριτική του στην ευρωπαίκή στρατηγική απορρίπτοντας ως «ψευδαίσθηση» τη συμφωνία με την Τουρκία και δεν ακούει τις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις: «Τους προσφέραμε βοήθεια, αλλά τα απέρριψαν όλα» λέει με νόημα.